Zorunlu trafik sigortası kazanç kaybını öder mi?

Zorunlu trafik sigortası yalnızca üçüncü şahısların maddi ve bedeni zararlarını karşılamak için kullanılabilir. Gelir ya da kâr kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi kazaya karışan araca bağlı dolaylı olarak gelen zararlar nedeniyle istenecek tazminat talepleri trafik sigortası tarafından karşılanmaz.

Kazanç kaybı kimden talep edilir?

Yukarıda detaylarıyla açıklandığı üzere, filo kiralama şirketlerine ait araçlarda meydana gelen kazanç kaybı zararları sigorta şirketlerinden talep edilememekte olup, bu zararlar sadece kusurlu araç maliki ve araç sürücüsünden talep edilebilmektedir.

Satılan aracın değer kaybı alınır mı?

Danıştay, 2015’teki düzenlemenin yürütmesini durdurarak, aracını satan kişilerin de değer kaybı tazminatı alabilmelerinin önünü açtı (itiraz no: 2017/176). Artık aracı satanlar 2 yıl içinde karşı tarafın sigortasından tazminat isteyebilir.

Zorunlu trafik sigortası olmayan araçlar tespit edildikleri anda trafikten çekilir mi?

Bir yıl sonra sigorta yenilenmelidir. Trafik sigortası olmayan araç ile trafiğe çıkılamaz. Trafik sigortası olmadığı tespit edildiği taktirde araç çekilerek trafikten men edilir. Zorunlu trafik sigortası herhangi bir trafik kazası halinde karşı tarafa gelebilecek maddi ve bedensel zararları üstlenir.

Kasko karşı tarafın kazanç kaybını öder mi?

PEKİ KASKOLAR ARAÇTAKİ DEĞER KAYBINI KARŞILAR MI? Değer kaybı tazminat yukarıda da bahsettiğimiz üzere karşı tarafın zorunlu mali sorumluluk sigortasından karşı tarafın kusuru oranında karşılanması gereken bir zarardır. Dolayısıyla da kasko bu zararı karşılamayacaktır.

Ticari kazanç kaybı kimden alınır?

Ticari kazanç kaybı karşı tarafın trafik sigortalarından talep edilemez. Ticari kazanç kaybı kazada kusuru bulunan diğer aracın ruhsat sahibinden veya sürücüsünden talep edilebilir. Kazada kusursuz olmak şart değildir. Kusurun tamamı ticari araç sahibinde olmadığı sürece talepte bulunulabilir.

Gün kaybı bedeli nedir?

Araç mahrumiyet tazminatı, hasar gören aracın günlük ikame araç bedeli ile ( araç kiralama bedeli) onarımda kaldığı gün sayısı çarpılarak hesaplanır. Örnek olarak, onarım süresi 20 gün ve ikame araç bedeli 100 TL olan bir araç için araç mahrumiyet tazminatı 20X100 =2000 TL olarak hesaplanır.

Değer kaybı tazminatı nasıl alınır?

Değer kaybı için başvurmak istediğinizde hasar tespit tutanağı, servis raporu, ekspertizden alınan belge, sigorta poliçesi, tanık olarak gösterilecek kişilerin listesi ve kaza sonrasında çekilen fotoğrafları ilgili şirkete iletmeniz gerekir.

Değer kaybı kaç modele kadar?

Kazayı, olaydan hemen sonra tutanak altına almış olmalısınız. 2 yıllık zaman aşımı şartını kaçırmamalı, 2 yıl içerisinde talepte bulunmalısınız. Aracınız 125.000 km’nin üzerinde olmalıdır. Araç değer kaybı yaş sınırı 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Zorunlu trafik sigortası olmasa ne olur?

Aracın hiç sigorta yaptırılmadan ya da yıllar boyunca sigortasız bir şekilde trafiğe çıkarılması durumunda ise trafikten men edilme ve aracın çekilmesi gibi ceza türleri uygulanabilir. Aracınızın trafikten men edilmesi ve çekilmesi işlemleri, farklı şekillerde gerçekleşebilir.