Yaşlıların karşılaştığı sorunlar nelerdir?

Yaşlılarla ilgili en temel sorunlara baktığımızda; yoksulluk ve düşük gelirle mücadele edilmesi, sosyal güvenlik politikalarındaki eksiklikler, uygun olmayan konutlarda yaşayan yaşlıların durumu, ailedeki bakımın azalması, yaşlılığa yönelik olumsuz görüşler, kötü beslenme, yaş ayrımcılığı gibi başlıklar şeklinde …

Bireylerin yaşlılık döneminde karşılaşabilecekleri genel sorunlar nelerdir?

Yaşlı bireylerin yaşadıkları en önemli sorunlar arasında yalnızlık, bakım ihtiyacı ve yoksulluk yer almaktadır. Yaşlı bireylerin yalnızlığı ve yaşlılık ile birlikte gelen psikolojik, biyolojik, fizyolojik sorunlar aynı zamanda yoksullaşmalarına da neden olmaktadır.

Yaşlılık psikolojisi nedir?

Psikolojik Yaşlılık: Gelişim sürecinde deneyimlerin artmasıyla oluşan davranış değişiklikleri ve davranışsal uyum yeteneğindeki yaşa bağlı değişimlerdir. Anılarda yaşama, geçmişe özlem, geçmişe takılıp kalma, geçmişten kopamama da bunun içindedir.

Yaşlıların en büyük sorunu nelerdir?

Yaşlı nüfusun temel sorunları maddi, sağlık ve bakıma muhtaçlık sorunlarıdır. Hiçbir geliri olmayan yaşlılar, devletin ve ailesinin desteğine muhtaçtır. Maddi bağımlılık yaşlılıkta topluma katılım ve entegrasyon olanaklarının kısıtlanması anlamına geliyor.

Yaşlıların özellikleri nelerdir?

Hareketlerde yavaşlık, daha fazla yorgunluk hissi, cinsel istekte azalma, şişmanlama, unutkanlık, ciltte kırışıklıklar vs. yaşlanma belirtileri ve yaşlılık dönemi özellikleri olarak sayılabilir.

Yaşlandıkça ortaya çıkan olumsuz sağlık durumları nelerdir?

Geriatrik sendromları immobilizasyon (hareketsizlik), düşme, malnütrisyon (beslenme bozukluğu), demans, depresyon, osteoporoz, bası yarası, polifarmasi (çoklu ilaç kullanımı), duyma ve işitmede azalma, sarkopeni (kas kütlesinde azalma), idrar ve dışkı kaçırma ile kırılgan yaşlı olarak sayabiliriz.

Ihtiyarlık hastalığı nedir?

Halk dilinde erken yaşlanma hastalığı olarak bilinen progeria genellikle çocuklarda görülüyor. Bir mutasyon sonucu oluşan hastalığın tedavisi henüz yok. Hastalığın seyrinde; saçlar dökülüyor, kafa derisinin üzerindeki damarlar görünmeye başlıyor, diş etleri zayıflıyor ve dişlerde çürük oluşuyor.

Yaşlı insan ne yapar?

Yaşlanma, eskime, canlı-cansız bütün varlıkların kaderidir. Yaşlanan insanın saçları beyazlar, cildi kırışır ve beli bükülürken psikolojik yapısında da değişiklikler olur. Azalan psikolojik yetiler: Zeka parlaklığı azalır, yeni şeyler öğrenmek zorlaşır, hafıza zayıflar, girişim ruhu ve ataklığı geriler.

Yaşlı insanları en çok ne mutlu eder?

İstatistik kurumu araştırmasına göre yaşlı insanlar en çok çocuklarından dolayı mutlu oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre, yaşlıları en çok çocukları, eşleri ve torunları mutlu ediyor. Yaşlıları mutlu eden diğer değerler arasındaki ilk sıralarda sağlık da yer alıyor.