İçindekiler
Sosyal güvenlik fonlarının Aslı fonksiyonu nedir?
Sosyal güvenlik fonlarının asli fonksiyonu, sosyal güvenlik kurumlarının gelecek dönemlerde yerine getirmesi gereken yükümlülükleri (emekli aylıklarının ödenmesi) için karşılık oluşturmaktır.
Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik sistemlerinin mutlaka yerine getirmeleri gereken fonksiyonlardan biridir?
Sosyal güvenliğin tasarruf fonksiyonu, özellikle zorunluluk esasına dayalı sosyal sigorta modeli açısından önemlidir. Yani sosyal sigorta, zorunlu tasarruf aracı olarak fonksiyon ifa etmektedir.
Sosyal güvenlik hakları nelerdir?
Çalışanlara sağlanan haklar nelerdir?
- Kısa vadeli sigorta kolundan, iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık ve analık hallerinde iş göremezlik geliri bağlanması, geçici iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı verilmesi,
- Uzun vadeli sigorta kolundan yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı bağlanması,
Sosyal güvenliğin kişiliği koruma fonksiyonu ilk kez hangi hukuki düzenlemede yer aldı?
1936 yılında çıkarılan 3008 sayılı İş Kanunu ile Ülkemizde ilk kez sosyal sigortaların kurulması öngörülmüş ve sosyal güvenliğin, bugün de hala geçerli olan bazı temel ilkeleri benimsenmiştir.
Sosyal güvenlik kavramının unsurları nelerdir?
CEVAP 1: Sosyal güvenlik; gelirleri ne olursa olsun, kişilere belirli sosyal riskler (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık, malullük, yaşlılık, ölüm, işsizlik) karşısında gelir ve sağlık güvencesi sağlama görevini yerine getiren uygulamalar topluluğudur.
Sosyal güvenlik hakkı kapsamı nedir?
Sosyal güvenlik, insanların gelirlerine bakılmaksızın toplum huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan “insan hakkı” ve esas itibariyle de “devlet görevi” olarak primli ya da primsiz sistemlerin kullanılması, kişilerin sosyal tehlikelerin zararlarından kurtarılma güvencesidir.
Sosyal güvenlik kapsamı nedir?
Sosyal güvenlik kapsamı, sosyal riskle veya çalışan bireyle sınırlı tutulmamış, bütün bireylerin insan onuruna yakışır şekilde yaşamasını teminat altına alan bir sis- tem şeklinde tanımlanmıştır.