Son 7 yıl kuralı nedir?

Diğer bir deyişle, emeklilik statüsünü belirleyen son yedi yıl, toplam prim gün sayısının son 2520 günüdür. Buna göre de son 7 yıllık prim ödemenizin 1261 günden fazlası 4/a kapsamında olarak, 3600 prim günü şartını sağlamış durumdasınız. 58 yaş şartını da sağladığınızda emekli olmaya hak kazanırsınız.

Kim ne yaparsa erken emekli olabilir?

Emekli olabilmek için doldurulması gereken belirli bir prim gün sayısı ve yaş şartı vardır. Bu prim gün sayısını ve yaş şartını aşağı çekerek erken emekli olabilirsiniz. Kadınlar için doğum, erkekler için de askerlik borçlanması en çok bilinen ve uygulanan hizmet borçlanması ile erken emeklilik durumlarıdır.

Askerlik borçlanması son 1260 güne sayılır mi?

Prim askerlik yapılan tarihlere yazılır. Bunun doğal sonucu askerlik borçlanma primi son yedi yıl prim hesabına girmez. SSK emeklisi olabilmeniz için 1260 günden eksik kalan süreler için bizzat işçi olarak yani SSK’lı tamamlamanız veya SSK yerine geçen Ek-5 sigortalısı olmanız gerekiyor.

Hangi kurumdan emekli olurum hizmetlerimi nasıl birleştiririm?

Emekli Sandığı’na, Sosyal Sigortalar Kurumu’na, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu’na, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası’nın geçici 20’nci maddesine göre kurulan emekli sandıklarına bağlı olarak geçirilen süreler aynı tarihlere rastlamamak aylık bağlanmasına hak kazanıldığında …

Kadınlar nasıl erken emekli olur?

KADINLAR ERKEN EMEKLİLİK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPABİLİR? Kadınların bu önemli fırsattan yararlanabilmek için e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabiliyor. Sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine de başvuru gerçekleştirebilir.

Hiç sigorta girişi olmayan ev hanımı nasıl emekli olur?

İsteğe bağlı sigorta ile 5.400 prim günüyle emekli olma imkânı bulunuyor. Bu kapsamda eksik günlerini yapılandıranlar emeklilik hakkı kazanacak. Hükümet, hiçbir sigorta başlangıcı olmayan ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primini yatırarak emekli olmalarını teşvik ediyor.

Askerlik borçlanması hangi statüde sayılır?

Borçlanma yapıldığı anda kişi hangi sigorta koluna tabi ise borçlanılan süreler o sigorta koluna yapılır. Yani kişi 4a (SSK) kapsamında çalışmakta iken borçlanma yaptığında bu süre 4a statüsüne, 4b (BAĞ-KUR) kapsamında iken borçlanma yapılırsa bu statüye sayılır.

Askerlik borçlanması SSK’ya sayılır mı?

Askerliğini sigortalı çalışmaya başladıktan sonra yapanların askerlik borçlanma süreleri ise sadece prim günlerine eklenir, sigorta başlangıcını öne çekmez.