Sel sırasında hangisi yapılmamalıdır?

SEL SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER Su yatağı ve çukur bölgeler hemen terk edilmelidir. Sel bölgesini hemen terk ederek yüksek ve güvenli bölgelere gitmeli ancak asla sudan karşıdan karşıya geçmeye çalışılmamalıdır, çünkü su aniden derinleşebilir.

Sel baskınlarını önlemek için ne yapmalıyız?

Sel suları, önüne çıkan her şeyi sürükleyeceği için, evlerin üst katlarına çıkmak doğru bir davranıştır. Evlerin içinde bulunan elektrik kablolarından ve elektrikli aletlerden uzak durulmalıdır. Sigortaların kapatılması en doğrusudur. Sel suyu ile temas eden yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Sel zararlarını azaltmak için neler yapmalıyız?

“Güvende olun”

  1. Yüksek yerlere çıkın.
  2. Asla sel suyu içinde araba kullanmayın,ölümlerin € ninin araç içinde olduğunu unutmayın.
  3. Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin.
  4. Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın.
  5. Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.

Aşağıdakilerden hangisi sel ve taşkın sonrası yapmamız gereken kurallardan biridir?

Sel bölgesini hemen terk ederek yüksek ve güvenli bölgelere gidin. Elektrik kaynaklarından uzak durun. Sel sırasında araç içindeyseniz su ile kaplı yoldan gitmeye çalışmayın. Sel sularının bulunduğu bölgelerde araç kullanmayın.

Sel için alınacak önlemler nelerdir?

Selden Korunmak İçin Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?

  • Sel uyarılarını radyo ve televizyon yayınlarından takip ediniz.
  • Gerektiğinde meteorolojiden telefonla bilgi alınız.
  • Evdeki değerli eşyaları ve belgelerinizi yüksek yerlere kaldırın.
  • Afet ilkyardım çantasını oluşturun ve bu çantayı ulaşabileceğiniz yere koyun.

Sel bölgesine yardım nasıl yapılır?

Selden etkilenen vatandaşların olumsuz şartlardan korunması için gerekli gıda, hijyen ve diğer insani yardım malzemeleri bölgeye sevk edilmiştir. İhtiyaç duyulan yardım malzemelerinin bölgeye sevk edilmesi için siz de destek verebilir, “SEL” yazıp 2868’e mesaj (SMS) yollayarak 10₺ bağışta bulunabilirsiniz.

Kar zarar verici etkilerinden korunmak için neler yapılmalıdır?

Kar yağdığı dönemlerde kaymayan ayakkabılar ve yumuşak giysiler giymeye özen gösterin. Sokağa çıktığınızda kesinlikle elleriniz cepte yürümeyin. Küçük ve yavaş adımlar atın. Buz tutan merdivenlerden inip çıkarken ayakların basamaklara tam olarak temas ettiğinden emin olun.

Türkiye’de sel ve taşkın nerelerde görülür?

Marmara ve Akdeniz, Türkiye’de sel ve taşkının en fazla görüldüğü diğer bölgelerdir. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) Can ve mal kaybına yol açan sel felaketleri Karadeniz dışında en fazla Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde görülüyor.

Çığa karşı hangi önlemler alınabilir?

Yeni yerleşim yeri olarak, çığ riski taşıyan bölgeleri seçmeyin. Mevcut yapılarınızı sigortalatın. Çığ tehlikesinin artmasını engellemek için, yamaçlardaki ağaçları, bitki örtüsünü ve ormanları koruyun. Kar yağan aylarda hava ve yol durumu raporlarını dikkatlice izleyin.

Deprem sonrasında alınabilecek önlemler nelerdir?

Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.

Sel mağdurları nereye başvuracak?

Para talep edilmesi durumunda da İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine başvurarak sorumlulardan şikayetçi olabilir ya da sorumlular hakkında dava açabilirsiniz.