Savcı ifadeye çağırdı gitmezsem ne olur?

İfadeye Gitmezsem Ne Olur: Usulüne uygun şekilde ifadeye çağrıldığı halde gitmeyen kişi hakkında zorla getirme kararı verilir. Tabi zorla getirilen kişinin en geç 24 saat içerisinde ifadesinin alınması gerekir. Aksi halde kişinin salıverilmesi zorunludur.

Ifadeye kaç günde gidilir?

Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar.

Avukat ifadeye müdahale edebilir mi?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.149/3’e göre; “Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında avukatın, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukuki yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz”.

Karakolda verilen ifade değiştirilebilir mi?

Sanık, emniyet veya jandarma karakolunda soruşturma aşamasında verdiği ifadesini değiştirebilir. Önceki ifadesindeki yanlışlıkları düzeltebilir veya eksiklikleri tamamlayabilir.

Savcılık ne kadar sürede ifadeye çağırır?

İfade alma süresi, suçlamanın ve olayın mahiyetine göre değişir. Herhangi bir polis merkezi (karakol) veya jandarmada 1 saat sürecek bir ifade verme işlemi, narkotik veya organize suçlar gibi şubelerde 12 saat sürebilir.

Ifade alınırken avukat ne yapar?

Avukat nezaretinde kollukta verilen ifade şüpheli bakımından mahkeme aşamasında hükme esas alınabilmektedir. Bir diğer ifadeyle avukat huzurundaki ifade esnasında söylenenler, ceza ya da beraat kararına gerekçe olabilir. Avukat huzurunda verilen ifadenin hukuka uygun alındığı kabul edilir.

Ifade alınırken avukat zorunlu mu?

Avukatın Zorunluluğu olduğu Haller: Bazı hallerde, şüpheli veya sanık talep etmese de yasal zorunluluk nedeniyle ifade alam veya sorgu yapma işleminin avukat huzurunda gerçekleşmesi zorunluluktur. Zorunlu olduğu halde avukat huzunda yapılmayan ifade alma ve sorgu işlemi hukuka aykırı olup hiçbir delil değeri yoktur.