İçindekiler
Sağlık harcamaları gider yazılabilir mi?
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun ”Diğer indirimler” başlıklı 89. Maddesinde eğitim ve sağlık harcamalarının gelir vergisi matrahı tespitinde indirim konusu yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Bedava yararlanma motivasyonu nedir?
Bedava yararlanma motivasyonu, kamusal malların faydasından bireyleri mahrum edememe veya dışlamama ilkesinin doğal bir sonucudur. Özel mallarda bunun tam tersi söz konusudur.
Üniversitelerin vergi levhası olur mu?
Vakıf üniversiteleri, kuruluş amaçları ile sınırlı olmak üzere Kurumlar Vergisi’nden muaf bulunmaktadır. Üniversitelerin bu muafiyet hükmü dışındaki devamlılık arz eden ticari, sınai ve zirai faaliyetleri nedeniyle oluşacak iktisadi işletme nedeniyle Kurumlar Vergisi mükellefi olacakları aşikardır.
Üniversiteler hastaneleri kurumlar vergisi mükellefi mi?
Bu nedenle, vakıflara ait üniversiteler, Yükseköğretim Kanununun 56. maddesi uyarınca genel bütçeye dahil kurum ve kuruluşlara tanınan muafiyet, istisna ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlandığından, üniversiteler bünyesinde kurulu bulunan sağlık kurumlarıKurumlar Vergisi Kanununun 4. maddesinin (b) bendi …
Kira gelirinden eğitim giderleri düşülür mü?
Özel okullar ya da sağlık sigortası için ödenen tutarlar yasada yer alan sınırlar dahilinde kira gelirinden düşülebiliyor. Bu ödemeleri gelirden düşmek için gerçek gider yönteminin seçilip seçilmediğinin de bir önemi yok.
Hangi giderler kira gelirinden düşülür?
KİRA GELİRİNDEN DÜŞÜLEN GİDERLER * Kiraya verilen taşınmazla ilgili sigorta giderleri. * Emlak vergisi de dâhil olmak üzere taşınmazla ilgili olarak ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları gider yazılabilir.
Bedava kullanıcı sorunu nedir?
Bedavacılık sorunu (İngilizce: Free rider problem), kamusal mal sunulduğunda toplumdaki kimsenin kamusal malın finansmanına katılıp katılmadığına bakılmaksızın, kamusal malın tüketiminden dışlanamadığı gerçeğinin farkında olan bireyin de kamusal mala ilişkin gerçek tercihini açıklamayarak bedel ödemeden de saf kamusal …
Özel Ekonomide bir maldan ne kadar üretileceğine kim karar verir?
Özel kesimde eğer tam rekabet koşulları mevcutsa, neyin, ne kadar üretileceğine piyasa karar verir. • Özel ekonomide üreticiler kâr maksimizasyonunu, tüketiciler ise fayda maksimizasyonunu amaçlar. • Özel kesimde tüketiciler, piyasaya satın alma güçleri oranında egemendirler.
Vakıfların vergi levhası olur mu?
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesine göre vakıfların tüzel kişiliği itibarıyla kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle kendi adına yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ve geçici vergi beyannameleri verilmesi gerekmez.
Üniversiteler KDV mükellefi mi?
Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden 3065 Sayılı KDV Kanunun 17. Maddesinde; üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların yaptıkları teslim ve hizmetlerinin, Katma Değer Vergisinden istisna olacağı, hüküm altına alınmıştır.
Hangi kuruluşlar kurumlar vergisi mükellefidir?
Kurumlar Vergisi Kanunu gereği, kazancından Kurumlar Vergisi alınan kurumlar, yani sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler) kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır) ve iş ortaklıkları …
Üniversiteler KDV’den muaf mı?
3065 Sayılı KDV Kanunun 17. Maddesinde; üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların yaptıkları teslim ve hizmetlerinin, Katma Değer Vergisinden istisna olacağı, hüküm altına alınmıştır.