Rahatsız etmenin cezası nedir?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun cezası, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK m.123). Hükmedilen hapis cezası, adli para cezası seçenek yaptırımına çevrilebilir. Mahkumiyet kararında belirlenen hapis cezasının ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması da mümkündür.
İftira atan birine dava açılır mı?
İftira atan kişilere iftira davası açmak için iftira suçunun işlenmiş olması gerekmektedir. İftira atılan kişinin bu konuda dava açabilmesi için, iftira atanın ”hukuka aykırı bir fiil işlemediğini bildiği durumlarda” iftira atması gerekmektedir. Belirsiz olarak fiil isnat etmek, iftira suçu kapsamında değildir.
İftira eden kişiye ne denir?
İftira eden kimseye “müfterî” denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında “e.f.k” sülâsisinden masdar olarak “ifk” ve “b.h.t”sülâsîsinden mastar olarak da “bühtan” kelimesi kullanılmaktadır. Kur’an-ı Kerim, Peygamberlerin kıssalarını naklederken zaman zaman onların maruz kaldığı iftiraları da bildirir. Meselâ, Hz.
Iftira atmanın hükmü nedir?
İftira atan kişi dünyada maneviyatına, ahirette de amellerine zarar vermiş olur. Ortaya atılan asılsız söylemler kişiler arasındaki sevgi ve saygı gibi insani değerlerin de kaybolmasına neden olur. İftira atmanın gelenek haline getirildiği bir ortamda, insanların birbirine güven duyması da mümkün değildir.
Beni rahatsız eden birini nasıl şikayet ederim?
Bu gibi durumlarda mağdur yani rahatsız edilen kişi yasal haklarını kullanabilir. Bunun için savcılığa bir dilekçe ile rahatsız edildiğinizi belirtir şekilde şikayetinizi gerçekleştirmelisiniz.
İftira nedir örnek?
İftira suçu şartlarında kişilere isnat edilen fiilin suç olup olmadığına bakılmaksızın herhangi bir fiil sebebiyle yapılan isnat ile birlikte iftira suçu ortaya çıkabilir. Örnek olarak; herhangi bir kamu kurumunda kişilerin haksız yere kınama suçu almasına sebep olan kişiler de iftira suçu işlemiş olacaktır.