İçindekiler
Problem cümlesi nasıl olmalı?
Araştırma probleminin ifade edildiği problem cümlesi, soru cümlesi şeklinde yazılmalıdır. Problem cümlesinin açık olması, konuyu tam olarak belirtmesi, konuya uygun olması ve konuyu sınırlayabilmesi gerekir.
Alt problem nedir?
Alt problemler, soru cümleleri ya da sınamayı amaçladığı denenceler (hipotezler) biçiminde oluşturulabilir. Her bir alt problem kendi içinde alt maddeler olarak da yazılabilir.
Bilimsel araştırma yöntemleri ne demek?
Bilimsel araştırma yöntemi ise sorunu belirleme,gözlem,hipotez kurma,hipotezi test etme,teoriye ve genel kanunlara ulaşma gibi çeşitli aşamalardan oluşmaktadır. Araştırma,bilimsel düşünce yönteminin ışığı altında olay ve olgulara dönük olarak yürütülmesi gereken sistematik bir faaliyet biçiminde tanımlanır.
Tezde varsayımlar nedir?
Varsayımlar/sayıltılar kanıtlanmasına gerek duyulmadan doğru olarak kabul edilen önermelerdir. Varsayımlar var olduğu kabul edilen durumları ifade etmektedir. Araştırmanın amacı bölümünde geçen denence/hipotez kavramı ile varsayım/sayıltı genelde karıştırılmaktadır.
Problem nasıl tespit edilir?
Problemin Tanımı 1. Problem, genelde sofistike olarak nitelenen ve problem sahasında göreli olarak az bilgi sahibi olan birinin anlayabileceği basitlikte hazırlanmalıdır. 2. Spesifik araştırma alanı tanımlanmalı ve sınırlandırılmalıdır. 3. Test edilecek hipotezler ya da cevaplandırılacak sorular belirtilmelidir.
Birincil ve ikincil veri kaynakları nedir?
Kaynaklar ikiye ayrılır: ►Birincil veri kaynakları: İncelenmekte olan olayın gerçek tanığı tarafından elde edilen veriler birincil verilerdir. Örneğin araştırmada anket yoluyla toplanan veriler, elde ediliş bakımından birincil verilerdir. ►İkincil veri kaynakları: Birincil kaynaklardan oluşturulmuş veri kaynaklarıdır.
Ikincil veriler ne demek?
4.1.2. İkincil Veri İkincil veriler ise, araştırmacının amaçlarına uygun olabilecek daha önceden kaynaklarda yer alan bilgilerdir. İkincil veri, araştırmayı yapan kimseden başka kişi ve kurumlarca, kendi amaçları için daha önce toplanmış verilerdir.
Araştırma Yöntemleri problem nedir?
çalışılan, planlama yapılan soruna ‘araştırma problemi’ denir. probleminin alt problemleri olarak düşünülebilir. Problemi çözmek için cevaplandırılması gereken sorulardır.
Araştırma niçin yapılır?
Araştırmaların amacı keşif yapılması, betimlemeler yapılması ve açıklamalardır. Var olan bilgilerin doğru bir şekilde tespit edilmesi ve anlaşılması için çeşitli araştırma yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırma türleri de birbirinden farklıdır.
Bilimsel araştırma türleri nelerdir?
Bilimsel Araştırma Türleri. Bilimsel araştırmalar, kuramsal (temel) bilimsel araştırmalar ve uygulamalı bilimsel araştırmalar olmak üzere iki ayrı kategoride incelenmektedir.