Mutad dışı hediye nedir?

Yargıtay, “Yerleşik uygulamalarına göre; nişan yüzüğü dışında kalan tüm altın, takı ve ziynet eşyaları ‘mutat dışı hediye’ olarak kabul edilmiştir. Ayakkabı gibi kullanmayla eskiyen eşyalar ve nişan yüzüğü hariç tüm hediyeler iade edilmeli.

Hediye edilen mal geri alınır mı?

TMK m.122/2’ye göre, hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanacaktır. Buna göre hediyeler duruyorsa aynen diğer nişanlıya geri verilir. Hediyeler iyiniyetle elden çıkarılmışsa artık geri verilmesi söz konusu olmaz.

Alışılmış hediye nedir?

Alışılmış (mutad) hediyeden kasıt giyinmekle, kullanmakla eskiyen ve tüketilen eşyalardır. Altın ve ziynet eşyası ile cep telefonu vs. eşyalar mutad dışı hediyeler olup, iadesi gereken eşyalar sınıfına girmektedir.

Mislen geri verme ne demek?

Nişan hediyelerinin iadesi verilen hediye aynen mevcutsa aynen iade edilmelidir. Eğer hediye aynen mevcut değilse mislen iade edilir. Yani örneğin nişanlı alınan burma bileziği kaybetmişse aynı cinsten bir burma bilezik alarak geri verme borcunu yerine getirmelidir.

Nişan bozulursa takılar kimde kalır Diyanet?

Eğer nişanı erkek bozmuşsa hiçbir hediyeyi geri alamaz. Hatta hediyenin mevcut oluşu veya tüketilmiş bulunması da sonucu etkilemez. Eğer vazgeçen kızsa, erkeğin hediyeleri geri alması caizdir. Hediyeler tüketilmişse kadın bunların bedelini tazmin eder.

Alışılmışın dışındaki hediyeler nelerdir?

Alışılmışın dışındaki eşyalara örnek olarak altın, kolye, saat, cep telefonu, araba, ev, …., Bunların dışında kalan alışılmış, örf adetin yerine getirilmesi amacını taşıyan, tarafların mali ve sosyal durumlarıyla uyumlu olarak yapılan masrafların iadesi talep edilemeyecektir.

Nişan yüzüğü geri istenebilir mi?

Nişan hediyelerinin iadesi meselesi TMK’nın 122. YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ 12.02

Nişan bozulduktan sonra hediyelerin durumu nedir?

Nişanın bozulması nedeniyle mutad dışı hediyelerin geri alınmasına ilişkin davalarda kusur aranmaz. Nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir veya karşılığı sebepsiz zenginleşme kurallarına göre, geri istenir.

Bozulan nişanda takılar kimde kalır?

Yargıtay, düğünde takılan takıların geline ait olduğu görüşündedir. Aksine bir anlaşma ya da o yöreye özgü bir gelenek ya da örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir. Kanuna göre, kadın rıza verirse bir daha hiç iadesi istenmeyecek şekilde düğündeki ziynet eşyaları kocaya verilebilir.

Nişanda takılan takılar kime aittir?

Nişan töreni akraba ağırlıklı olacağı için takmak isteyenler tabii ki takabilir. Bu törende asıl takılar gelin ve damat aileleri tarafından takılır. Bazı bölgelerde gelin adayına gümüş veya inci takılar takılsa da genel olarak altın tercih edilir.

Nişanlanmanın kurucu unsurları nelerdir?

1) Hediye nişanlılık dolayısıyla verilmiş olmalıdır. 2) Alışılmışın dışında bir hediye olmalıdır. 3) Nişanlılık, nişanın bozulması, ölüm veya gaiplik sonucu sona ermiş olmalıdır. 4) Hediyeler nişanlı, onun ana babası veya onlar adına hareket eden kişiler tarafından istenebilir.

Nişanı erkek tarafı atarsa takılar verilir mi?

Nişan hediyelerinin geri verilmesinde erkek ya da kadın tarafların kusurlu olup olmamasının ise herhangi bir önemi yok. Bu sebeple hediyeler aynen veya mislen geri verilir.