Mezarda telkin veren hoca ses duyar mı?

Telkin okunurken ölüyü gömenler yavaş yavaş mezarlığı terk ederler. Orada hoca efendi ile birkaç kişi kalır. Peki okunan telkini ölü duyar mı? Allah dilerse elbette duyar, Allah dilemezse kimse ölüye bir şey duyuramaz.

Ölen birinin ruhu eve gelir mi?

Ruh, kişi öldükten sonra “lamba yanıyor mu, evim kalabalık mı, oturuyorlar mı” diye gelip bakarmış. Ruh, bedenden insan ölür ölmez çıkar, ruh bedenden ayrıdır, ruh çıkar beden kalır. Gurbette ölenin ruhu evine gider. Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir.

Ilk öldüğünde ne olur?

Öldükten ilk yarım saat sonrasında tüm refleksler kaybediliyor. Göz kapakları kapanmazken, kaslar gevşiyor, boşaltım sistemi tamamen kendisini salıyor. İdrar ve sperm ve salya akıntısı görülüyor. Ölümün ardından ortalama 10 saat içerisinde vücut tamamen kaskatı kesiliyor.

Ölüler sevdiklerinin yanına gelir mi?

Onlar bir nevi tutuklu gibidirler. Ama tutuklu olmayıp serbest olan, yani nimet içindeki ruhlar birbirleriyle buluşup görüşürler, birbirlerini ziyaret ederler.

Insan öldüğünü bilir mi?

Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Ruh bedenden ayrılınca, yani insan ölünce artık biz onun bulunduğu âlemde sürdürdüğü hayatı müşahede edemiyoruz.

Cenazeden en son Hoca Neden kalır?

Cenaze gömüldükten sonra herkes gider; sadece hoca kalır. Hocanın kalmasının sebebi sorgu melekleri gelince cevabı doğru versin diyedir. Hoca ölenin annesinin adını söyleyerek talkında bulunur.

Cenazenin başında neden bir kişi bekler?

Çünkü ölü mezara konulup mezar kapanınca ölüye Allah-u Teala ruhunu cesedine intikal ettirir ve sorgu sual melekleri olan Münker ve Nekir meleklerinin sorusuna cevap verirken, bir müddet mezarın başında beklemek onun için dua ve istiğfar etmek de sünnettir.

Ruh mezara girer mi?

Ruhun döneceği beden, kabrin içine konan ceset değildir Berzahta ise bu bedenden başka temsili bir beden olacaktır. İşte ölüm uykusunda da ruhun gireceği beden, misalî beden olacaktır. Çekilen azap veya rahatı da hissedecek olan toprak altındaki beden değildir.

Ölmek üzere olan insan nasıl anlaşılır?

Bireyde ölümün gerçekleştiğinin göstergeleri ise bilincin tam ve sürekli kaybı, dıştan gelen tüm uyaranların algılanmasında ve yanıtlanmasında kayıp, reflekslerin kaybı, solunumun geri dönüşsüz biçimde durması olarak kabul edilmektedir.

Ölen insanlar bizi görebilir mi?

Berzah âlemindeki ruhlar iki kısımdır: Nimet içinde olanlar ve azapta olanlar.İbnü’l-Kayyim’in açıklamasına göre azapta olan ruhlar birbirleriyle görüşmeye fırsat bulamazlar. Ama tutuklu olmayıp serbest olan, yani nimet içindeki ruhlar birbirleriyle buluşup görüşürler, birbirlerini ziyaret ederler.