Kısmi süreli çalışma en fazla kaç gün?

3.3.Kısmi süreli çalışmalarda azami 20 gün kuralı Dolayısıyla, normal haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu göz önünde tutulduğunda, kısmi süreli çalışmadan söz edebilmek için haftalık çalışma süresi en fazla 30 saat (45 x 2/3 : 30 saat) olabilir.

Bir kişi hem sigortalı hem Bağ kurlu olabilir mi?

Torba Kanun’la yapılan değişiklikle, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile Bağ-Kur’lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur.

Kısmi süreli çalışma kaç ay?

İş Kanunu’nun 63. maddesine göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3’ü (30 saat) olması esastır.

SSK ve Bağ-Kur arasındaki fark nedir?

SGK ile Bağ-Kur Emekliliği Arasındaki Farklar Nelerdir? Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ise 5000-7200 gün prim ödenerek emekli olunabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarda 3600 günle emeklilik hakkı varken, Bağ-Kur’da en az 5400 gün prim ödenmesi halinde emeklilik hakkı var.

Bağ-Kur sigorta başlangıcı sayılır mı?

Cevap: Bağ-Kur başlangıç tarihi SSK için de başlangıç tarihi sayılır. Sigortalı çalışrak 3512 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan (4/a’dan) emekli olabilirsiniz.

Kısmi süreli iş sözleşmesi tam süreli iş sözleşmesine oranla ne kadar daha azdır?

İş Kanunu’ndaki çalışma sürelerine ilişkin yönetmeliğe göre, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın 2/3’ü oranına kadar yapılan çalışma, kısmi süreli çalışmadır. Buna göre, 45 saat çalışma süresinin uygulandığı bir işyerinde 30 saat ve daha az yapılan çalışma, kısmi süreli çalışmadır.

Kısmi süreli çalışan rapor parası alabilir mi?

Analık izinleri sonrası yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçinin rapor almasının önünde hiçbir engel yoktur. Okurumuz gönül rahatlığıyla rapor alabilir. Okurumuza rapor aldığı süre boyunca SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödenecektir.