Kısa çalışma ödeneğinden sonra işsizlik maaşı alınır mı?

Normalde kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanan işçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre, işsizlik maaşı alabileceği süreden mahsup ediliyor. Bu nedenle kısa çalışmadan çıkan işçi kısa çalışmaya gidildiği tarihten ne kadar hak etmişse o süre kadar işsizlik maaşı alabilecek.

İşsizlik maaşı SGK primi kesintisi nedir?

İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.

Kalan işsizlik ödeneği yeniden alınabilir mi?

İşsizlik Ödeneği Yeniden Başlatma Durumu Kalan hak sahipliğinin devamında İŞKUR’a başvurulan tarihten itibaren ödemeler gerçekleştirilir. Hak kazanma şartlarını sağlamak suretiyle yeniden işsiz kalınması halinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenir.

Kısa çalışma ödeneği bittikten sonra ne olacak?

Maaşın bir kısmını patron yerine İşsizlik Fonu’nun yatırdığı kısa çalışma ödeneği, işsizlikteki artışı frenleyen en büyük desteklerden biri olmasına rağmen 30 Haziran 2021 tarihinde sona eriyor. Kısa çalışma ödeneğinin sonra ermesinin ardından çalışanlar ya normal çalışmaya geçecek ya da ücretsiz izne çıkarılacak.

Işsizlik sigortası primini kim öder?

İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından Sosyal Sigortalar Kurumu, diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü görevli, yetkili ve sorumludur.

Iskur sigorta yapıyor mu?

İşkur’un düzenlediği İşbaşı Eğitim Programı ile personelin altı aya kadar olan maaşını İşkur ödüyor. Personelin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi İşkur tarafından ödeniyor. Yani kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, kurs süresince sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

Işe başlayınca Işkura bildirmek gerekir mi?

İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.

Işsizlik maaşı ne kadar süre ile alınır?

İşsizlik maaşının süresini ödenen primler belirliyor. Buna göre; son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay süreyle işsizlik maaşı ödeniyor.