İçindekiler
- 1 Kimler hasta dosyasına ulaşabilir?
- 2 Tıbbi dökümanlar neden önemlidir?
- 3 Asıl dosyanın yerine geçici olarak konulan dosyaya ne ad verilir?
- 4 Doktor hasta geçmişini görebilir mi?
- 5 Tıbbi dökümanlar kimler için önem taşır?
- 6 Tıbbi dökümanlar hangi durumlarda kanıt niteliği taşır?
- 7 Hasta dosyası saklama süresi nedir?
- 8 Arşivden çıkarılan dosyaların dosya izleme fişi ile takip edilmesi amacıyla asıl dosyanın yerine geçici olarak konulan dosya ne ad verilir?
Kimler hasta dosyasına ulaşabilir?
Hasta Hakları Yönetmeliği’ne göre, hasta, sağlık durumu ile ilgili bilgiler bulunan dosyayı ve kayıtları, doğrudan veya vekili veya kanuni temsilcisi vasıtası ile inceleyebilir ve bir suretini alabilir. Bu kayıtlar, sadece hastanın tedavisi ile doğrudan ilgili olanlar tarafından görülebilir (md. 16).
Tıbbi dökümanlar neden önemlidir?
Hastanın geçmiş durumu ve gelecekte izlenmesi gerekecek yöntemlerin belirlenmesi açısından anahtar olan tıbbi dokümanlar hukuki açıdan da önem arz etmektedir. Tıbbi dokümanların zamanında ve eksiksiz şekilde hazırlanması sağlık personeli, sağlık kurumu ve hasta açısından gereklidir.
Tıbbi Kayıtlar bölümünü kim doldurur?
Tıbbi kayıtlar bölümü ise, hekimler tarafından doldurulur. Bu bölümde tıbbi tanı ve tedaviye ait bilgiler (hasta hikâyesi, muayene bulguları, ön tanı, tıbbi ve cerrahi müdahaleler, doktor gözlemleri, sonuç raporları, çıkış özeti, kontroller, öneriler vb.) ayrıntılı olarak yer almak zorundadır.
Asıl dosyanın yerine geçici olarak konulan dosyaya ne ad verilir?
c) Model Dosyalar: Tıbbi Arşivde bulunan hasta dosyalarının herhangi bir nedenle yerinde olmaması sonucu, gerçek dosyanın yerine geçici olarak oluşturulan yarım kapaklı veya plastik dosyalardır. Asıl Hasta dosyası Tıbbi Arşive geldiğinde Model dosyada bulunan tıbbi döküm anların tamamı asıl hasta dosyasının içine …
Doktor hasta geçmişini görebilir mi?
Hasta son 24 saat içinde sağlık verilerini görmek isteyen hekime muayene olmuş ise hekim, hastanın sağlık verilerini e-Devlet doğrulaması yaparak görebilir. Son 24 saat içerisinde verilerini görmek isteyen hekime muayene olmamış ise hekime, hastanın sağlık verilere erişim yetkisi verilmez.
Devlet hastanelerinde hasta dosyaları kaç yıl saklanır?
Adli vakalara ilişkin tüm tahlil, tetkik sonuçları ile her türlü kayıt, doküman ve hasta dosyalarının en az yirmi yıl süreyle yataklı tedavi kurumunun arşivinde muhafazası mevzuat gereği zorunludur. Yirmi yıl sonra farklı ve önemli konulardaki otopsi raporları Devlet Arşivleri’ne gönderilir.
Tıbbi dökümanlar kimler için önem taşır?
Tıbbi Dökümantasyonun Hasta Açısından Önemi Tıbbi dokümantasyonlar bireylerin, kendileri ile ilgili yapılan işlemleri ayrıntılı biçimde öğrenmelerini sağlar. Bu ise hastanın tedavi olduğu sağlık kurulumuna ve sağlık çalışanlarına güven duymasına neden olur.
Tıbbi dökümanlar hangi durumlarda kanıt niteliği taşır?
Diğer taraftan sağlık kuruluşuna, öldürme, yaralama, taciz gibi davalardan ötürü başvuran kişilerin tıbbi özellikleri kendi hasta dosyalarına kayıtlanır ve bu dosyalar daha sonra konu ile ilgili adli davalarda kanıt olarak kullanılır.
Hasta dosyaları arşivinin temel ögeleri nelerdir?
4.3. Hasta Dosyaları Arşivinin Öğeleri
- İnsan gücü
- Merkezi Yerleşim Alanı
- Bütçe.
- Arşiv Komitesi.
Hasta dosyası saklama süresi nedir?
Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin 48.maddesinde “.. ilgili diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, özel hastanede tutulan hasta dosyaları, en az yirmi yıl süre ile saklanır..” hükmü bulunmaktadır.
Arşivden çıkarılan dosyaların dosya izleme fişi ile takip edilmesi amacıyla asıl dosyanın yerine geçici olarak konulan dosya ne ad verilir?
4.2.Vekil Dosya: Arşivde alınan dosyaların Dosya İzleme Fişi ile takip edilmesi amacıyla,asıl dosyanın yerine geçici olarak konulan ve asıl dosya ile aynı ebatlardaki biri A4 boyutunda diğeri onun üstünde dosya istek fişinin konulacağı şeffaf cep bulunan; araştırma için alınanların kırmızı, diğer birimlere …
Yataklı tedavi kurumlarında müracaat eden hastaların muayene teşhis ve tedavi evrakının muhafaza edildiği belgelere ne ad verilir?
Hasta Dosyası: Yataklı tedavi kurumlarına müracaat eden hastaların, muayene, teşhis ve tedavi evrakının muhafaza edildiği; A4 kağıdı boyutlarında, kenarlarında Ek-1 ve Ek-2’de (Yönergede) düzenlenen forma uygun renkli şeritler bulunan kartondan imal edilmiş ve iki kapaktan oluşan telli saklama aracını ifade eder.