Kanser hastası birine nasıl moral verilir?

Genel Tanıtım

  1. Kendinizi Adamayın. Yakınlarınıza kanser teşhisi konulduysa, kendi duygularınızın farkında olmanız, tükenmişliğinizle başa çıkabilmek için faydalıdır.
  2. ‘Bunu Yeneceksin’ Baskısı Oluşturmayın.
  3. Kendinizi De Düşünün.
  4. Onun Kararı Önemli.
  5. Yükünüzü Paylaşın.
  6. Suçlamayın.

Kanser hastası yakınları nasıl davranmalı?

Hasta yakınları; hastayı eleştirmeden, ayıplamadan ve yukarıda belirtilen ifadeleri kullanmadan dinlemeli. Kanser hastalığı ve tedavi süreci hem hasta için hem de yakınları için zorlayıcı bir yaşam krizidir. Bu kriz süreciyle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Bir hastaya kanser olduğu nasıl söylenir?

Doktor empatik yaklaşmalı ve hastanın kişilik özellikleri göz önünde bulundurulmalı. Haberin iyi olmadığı önce belirtilmeli ve sonrasında net olarak tanı söylenmeli. Daha fazla bilgi almak isteyip istemediği sorulmalı, hastaya umutsuzluk oluşturmadan durumu anlatmak gerekir.

En tehlikeli kanser türü nedir?

Akciğer kanseri en tehlikeli kanser türleri arasında zirvede yer almaktadır. Akciğerde ki hava keseciklerin kanserleşmesi ile başlayan bu kanser türü kişinin hayatını önemli ölçüde tehdit eder. Özellikle sigara kullanımı birincil olarak akciğer kanserinin sebebidir.

Kanser hastaları ne yapmamalı?

Dikkat edilmesi gereken yiyecekler ve içecekler

  • Şeker ve şeker içeren-şeker eklenmiş-yiyecekler.
  • Her türlü şeker eklenmiş meyve suları ve diğer tatlı içecekler (meşrubatlar, kolalar, gazozlar)
  • Fazla miktarda taze meyve suyu.
  • Her türlü pastane ürünü gıdalar, fırın mamulleri ve beyaz ekmek.

Hastaya kanser olduğu söylenmeli mi?

Hastalık hakları yönetmeliğinin 15. ve 19. maddesine göre de hasta, hastalığın seyri ve sonuçları hakkında bilgi alma hakkına sahiptir. Hasta kendisinin bilgi istememesi ve verilecek bilginin hastaya zarar verebilmesi halinde hastalık hastaya söylenmez.

Son evre kanser hastasına hasta olup olmadığı söylenmeli mi söylenmemeli mı?

Oysa kanserin her zaman ölüm ile eşdeğer olmadığı bilinci insanlara verilmelidir. Kanser sözcüğünü duymak istemediği sezilen hastaya, hastalık açıklanırken bu sözcüğün üzerine vurgu yapmadan ve kişiyi ruhsal olarak yıkmadan gerçekler anlatılabilir. İstemeyen hastaya ayrıntıların anlatılması şart değildir.