İçindekiler
Kabir ziyareti sevap mı?
Ölüler adına yapılan hayır ve hasenâtın sevabının onlara ulaşacağı sahih hadis ve icmâ delili ile sabittir. Ölüler ziyaret edilirken, onların ruhları için Allah’a dua edilir, Kur’an okunur, yapılan iyiliklerin sevabı bağışlanır.
Kabir ziyaretinin saati var mı?
Kabir ziyaretinin herhangi bir günü yoktur. Her zaman ziyaret edilebilir. Peygamberimiz bazen geceleri de Baki Kabristanı’na giderdi. Kabri ayakta ziyaret edip ayakta dua etmek sünnettir.
Mezarlıklar ne zaman ziyaret edilir?
Kabir ziyaretinde bulunan kişi, ahreti hatırlamalı, dünyanın geçici olduğunu ve bir gün kendisinin de öleceğini düşünmelidir. Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir.
Mezar neden çöker Diyanet?
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Ölüler kendilerini ziyaret edenlerden haberdar olurlar mı?
Evet, kabir hayatına gidenler, dünyadaki yakınlarının amellerinden haberdar oluyor, seviniyor veya üzülüyor, onlar için dua ediyorlar.
Arefe günü kabir ziyareti sevap mı?
Kabir ziyaretinin belli başlı bir zamanı yoktur. Kabirler her zaman ziyaret edilebilir ve oradaki ölmüş ehl-i imana dualar gönderilebilir. Ancak Cuma ve Arefe günleri daha faziletli olduğuna dair rivayetler vardır.
Kabir ziyaretinde abdest gerekir mi?
Bütün kabristanları ziyâret etmek müstehaptır, fakat kabristanı ziyâret etmek için abdestli olmak şart değildir. Zirâ Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-‘in şu genel emri buna delildir: زُورُوا الْقُبُورَ، فَإِنَّهَا تُذَكِّرُكُمُ الْآخِرَةَ. [ رواه مسلم في صحيحه ] “Kabirleri ziyâret edin.
Cuma günü mezar ölüler görür mü?
Dr. Nihat Hatipoğlu’nu iftar programında arayan Zehra Düzeltici, “Cuma günü mezara gittiğimizde ölülerin bizi gördüğü doğru mu?” diye sordu. Prof. Hatipoğlu, şu yanıtı verdi: “Cuma, perşembe, pazartesi fark etmez, mezarlara gittiğinizde ölüler bunu görür ve bilir.
Mezarda ot bitmesi ne anlama gelir?
sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, mezarlıkta bulunan yaş ot ve ağaçları, bakım amaçlı olmadıkça yolmak ve kesmenin mekruh olduğunu açıkladı. Mezarlıktaki kuru ot ve ağaçlar kesilmez veya toplanmazsa telef olacaklardır. Allah Teala ise yeryüzündeki nimetlerini insanlar yararlansınlar diye yaratmıştır.
Ölüler bayramda ziyaret bekler mi?
Dr. Davut Yaylalı, bayramda ve arife gününde yapılan kabir ziyaretlerinin ölülere bayram hediyesi olduğunu belirterek, “Ziyaretçinin ona yapacağı duayı ve okuyacağı Kuran’ın sevabını Cenab-ı Hak ölülere ulaştırır. Bu da onlar için bir bayram hediyesi olur” dedi.
Insan öldükten sonra ailesini görür mü?
Ölen kimselerin ruhları, geride kalan aile bireylerini görür. Evde de onun ruhu için dua etsen o bundan haberdar olur. Ama kabrine gittiğin zaman başında veya ayak ucunda durman fark etmez.
Kıyamete kadar ruhlar nerede?
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır.