İşsizlik maaşı geri ödemesi var mı?

İşsizlik maaşından yararlanırken süre dolmadan tekrar işe girilmesi ve işsizlik maaşından yararlanmak için gerekli olan şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalınması halinde daha önceden hak edilen işsizlik ödeneği süresi dolduruluncaya kadar ödenekten yararlanılmaya devam edilebiliyor.

Kendi isteğiyle işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi?

İstifa eden, emeklilik nedeniyle işten ayrılan, yaş dışı diğer şartları tamamlayarak istifa eden işçi prim şartlarını sağlasa da işsizlik maaşı alamaz.

İşsizlik maaşı ayın 5 inde alınmazsa ne olur?

İşsizlik Maaşı Gününde Alınmazsa Ne Olur? İşsizlik maaşını çekme süresi 6 aydır. İşsizlik maaşı PTT’de sigortalı işsizin hesabına yatırıldıktan sonraki 6’ıncı ayının son gününe kadar alınmaz ise, işsizlik maaşı İŞKUR emanet hesaplarına geri gönderilir.

Cezaevine giren işçi işsizlik maaşı alır mi?

Ayrıca prim ödeme koşulları olsa bile işsizlik sigortasından yararlanamayacaktır. Diğer gözaltı veya tutukluluk hallerinde ise işveren bildirim süresi kadar bekledikten sonra iş sözleşmesini sona erdirirse, işçi diğer koşullar da varsa kıdem tazminatına ve işsizlik sigortasından ödeneğe hak kazanacaktır.

Kısa Çalışma Ödeneği Geri Alınır mı?

Kısa çalışma ödeneğinde işçisini işten çıkarmış işverenden ödemeler faiziyle birlikte geri alınacak. 31 Ekim 2020 tarihine kadar ödenekten fazla ve yersiz yararlanmış işverenden ise ödeneklerini geri ödemeyecek. Kısa çalışma ödeneği koronavirüs salgınıyla birlikte devreye alındı.

Işten ayrıldıktan sonra işsizlik maaşı nasıl alınır?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.

Kaç gün sigortası olan işsizlik maaşı alabilir mi?

İşsizlik maaşının süresini ödenen primler belirliyor. Buna göre; son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay süreyle işsizlik maaşı ödeniyor.

Tutuklanan işçi tazminat alabilir mi?

İşyeri dışındaki bir eylemi nedeniyle gözaltına alınan ya da tutuklanan işçinin devamsızlığı, işçinin kıdemine göre belirlenecek bildirim (ihbar) süresini aşarsa, işçinin iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilebilir. Ancak bu fesih sonucunda işveren, şartları oluşmuşsa işçiye kıdem tazminatı ödemek durumundadır.