İçindekiler
Işçinin maaşının ne kadarına haciz konulabilir?
Aylık nafaka alacağının tümü için öncelikle borçlunun maaşına haciz yapılır. Nafakanın geri kalan kısmında maaş’ın 1/4’ünden fazlası ise haczedilemez kuralı uygulanarak, diğer adi alacaklar gibi daha önce konulan hacizler sona erdikten sonra kesilmesi gerekir.
Maaş haczine cevap verilmezse ne yapılır?
İşveren tarafça tebellüğ olunan maaş haciz müzekkeresine 7 gün içerisinde cevap verilmez ise (bu cevap doğrudan ilgili icra dosyasına sunulmak durumundadır), alacaklının İcra Dairesine başvurması doğrultusunda işveren hakkında İİK md. 356 ve İİK md. 357 uyarınca işlem yapılacaktır.
Tazminata haciz konulabilir mi?
6772 sayılı Kanun’un 4. maddesinde ise, “fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete munzam tediyelerin haczedilemeyeceği” belirtilmiştir. Bu durumda, kıdem tazminatının ücretten sayılacağına dair bir hüküm bulunmadığından tamamı haczedilebilir.
Maaş haczine cevap nasıl gönderilir?
Maaş haczinin cevabı nasıl olur?
- Maaş haczi gelen icra dairesine giderek.
- Size en yakın Adliye’de bulunan icra muhabere bürosuna giderek.
- PTT ‘den iadeli taahhütlü posta ile gönderici ve alıcı açıkça belirtilerek.
Maaş haczine kaç günde cevap verilmeli?
Tebligat zarfı hangi gün elinize geçmiş ise o gün tebliğ tarihidir. Tebliğ tarihinin yazılmasının önemi ve sebebi, hukuktaki sürelerin kaçırılmamasıdır. Çünkü maaş haczinde tebligatı aldıktan sonra 7 gün içerisinde cevap verilmesi gerekecektir. Bu edenle tebliğ tarihi hak kaybına uğramamak için önemlidir.
Icrası olan kıdem tazminatını alabilir mi?
İİK 355 vd. maddeleri gereği tarafınıza “maaş haczi” yazısı geldiği takdirde, bu yazının kapsamı maaş ve ücret alacaklarıdır. Bu nedenle maaş haciz yazısı geldikten sonra işçinin tazminat ve veya emekli ikramiyesi hak edecek şekilde işten ayrılması durumunda iş bu ikramiye ve tazminat kesintiye uğramaz.