İçindekiler
İşçi ibraname imzalamak zorunda mı?
İşçiler ibraname imzalamak zorunda değillerdir. İşçileri böyle bir metni imzalamaya fiziki olarak zorlamak işveren bakımından cezai sorumluluk dahi doğurmaktadır. İbraname geçerliliği bu durumda söz konusu olmaz.
İşveren Calisana dava acar mi?
Bu kapsamda işçi yasal haklarını işverenden talep edebilir. İşçi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacakları için işveren noterden ihtarname çekerek ödeme için makul bir süre vermeli, tanınan mühlet içinde işveren ödeme yapmazsa iş mahkemesinde dava açmalıdır.
Işyeri tazminat vermezse ne olur?
Kıdem tazminatını işveren ödemezse bu durumda tazminatı alamayan kişinin dava açma hakkı doğar. Kıdem tazminatı alacağından dolayı dava açacak olan kişilerin İş Mahkemesi’ne giderek dava sürecini başlatması gereklidir. Daha sonra mahkeme inceleme başlatır ve işçinin kıdem tazminatı hakkı kazanıp kazanmadığına bakar.
Ibra sözleşmesi ne zaman imzalanır?
Bir diğer tanımla ibraname; çalışanın işten ayrılırken iş hukuku ve iş sözleşmesinden kaynaklanan her türlü hak ve alacağını aldığına dair imzalattırılan bir belgedir. İş sözleşmesinin sona ermesinin ardından ibraname imzalattırılır. İş hukukunda ibra sözleşmesi, ibraname adıyla anılır.
Ibraname ne zaman imzalatılır?
İşverenin işten ayrılırken çalışanlara imzalattığı, alacağının kalmadığına dair ibra sözleşmelerinin, iş akdinin feshinden itibaren en az bir ay sonra düzenlenmesi ve alacakların banka kanalıyla ödenmesi gerekiyor. Bir aylık süre dolmadan imzalatılan ibra sözleşmeleri geçersiz kabul ediliyor.
İşçi işverene hangi durumlarda dava açabilir?
İşçi ve işveren arasında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, ücret, bayram tatilleri ya da hafta tatiliyle senelik izinler için iş hukuku davaları kapsamında dava açılabilir. İş hukuku davası; İş Mahkemesi tarafından görülür.
Kazanılan tazminat kimin hesabına yatar?
Avukata AHZU KABZ yetkisi verdiyseniz onun hesabına yatar. Avukatın kendi hakkını aldıktan sonra geri kalan parayı müvekkillerine payları oranında ayrı ayrı dağıtması gerekir.
Kıdem tazminatı vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
ALO 170 hattı 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında görevde olan işçiler için hizmet veren hattır. ALO 170 hattı işçi ve işveren anlaşmazlığı halinde dava işlemlerinden önce arabuluculuk yapmaktadır. ALO 170 hattı üzerinden, eleştiri, ihbar, şikayet, soru, öneri ve talep hizmetleri alınabilmektedir.
3600 den işten ayrıldığımda işyeri tazminatımı vermezse ne yapmalıyım?
Örneğin, 3600 gün prim ve 15 yıl doldurma gibi bir gerekçe ile kıdem tazminatı alacağınızı işveren size ödemez ise, bu durumda dava açmadan önce mutlaka zorunlu ara bulucuya başvurmanız gerekecektir. Eğer, bunu yapmazsanız, davanız dava şartı yokluğu nedeni ile reddedilecektir.