İçindekiler
Iş kolu sendikaları nedir?
İşkolu sendikacılığı o işkolunda çalışan en niteliksiz işçi ile en nitelikli işçiyi aynı örgüt çatısı altında toplayan ve bu yolla işçiler arası dayanışmayı sağlayan bir örgütlenme modelidir. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu mülga 2821 sayılı Sendikalar Kanunu gibi sendikal örgütlenmede işkolu …
Iş kolları nasıl belirlenir?
Bir işyerinin girdiği işkolu, işyerinde yürütülen “asıl işe”, diğer bir ifadeyle, “işyerinin teknik amacını oluşturan mal veya hizmet üretimine” göre belirlenir . Asıl iş ve yardımcı iş kavramları, Alt İşverenlik Yönetmeliğinde tanımlanmıştır.
Iş kolu tespiti nasıl yapılır?
Yasaya göre, işkolunun tespiti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tespit ile ilgili kararı Resmi Gazete ‘de yayımlanır. Kararın yayımını müteakip bu tespite karşı ilgililer iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede onbeş gün içinde dava açabilirler.
20 iş kolu hangi sendika?
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre 20 işkolu vardır. Sigorta sistemine kaydedildiğinizde çalıştığınız işyerine göre bu işkollarından birine kaydedilmiş olursunuz ve ancak o işkolundaki sendikalardan birine üye olabilirsiniz. Sendikamız 20 nolu “Genel İşler” işkolundaki sendikalardan biridir.
20 nolu iş kolu ne demek?
Yönetmeliğe göre 20 iş kolu yer almakta olup, bunlar; Ağaç ve kâğıt, Avcılık – balıkçılık – tarım ve ormancılık, Banka – finans ve sigorta, Basın – yayın ve gazetecilik, Çimento – toprak ve cam, Dokuma – hazır giyim ve deri, Enerji, Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı – ardiye ve antrepoculuk, Genel işler, Gıda sanayi.
Bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti hangisi tarafından yapılır?
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 5. maddesine göre “Bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti Bakanlıkça yapılır. Bakanlık, tespit ile ilgili kararını Resmî Gazete’de yayımlar. Bu tespite karşı ilgililer, kararın yayımından itibaren on beş gün içinde dava açabilir.
Bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti kim tarafından yapılır?
Bu hükme göre; ”Bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılır. Bakanlık, tespit ile ilgili kararını Resmî Gazetede yayımlar. Bu tespite karşı ilgililer, kararın yayımından itibaren ‘on beş gün’ içinde dava açabilir.
10 uncu iş kolu ne demek?
SGK’nın yazısında, iş kolu değişikliği sonrasında kurum bünyesindeki 696 KHK’lı işçilerin 10 nolu “Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar” iş kolunda yer alacağı ve bu işçilerin ilgili iş kolundaki sendikalara üyeliklerinin de 01.11.2020 tarihinden sonra geçerli olacağı belirtildi.
20 iş kolu nedir?