İçindekiler
Ileri yaşlılık ne demek?
Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 65 ve üzeri yaşlardaki grubu “genç yaşlı” (65-74 yaşlar), “orta yaşlı” (75-84 yaşlar) ve “ileri yaşlı” (85 ve üzeri yaşlar) olmak üzere üç alt gruba ayırdı. Günümüze gelindiğinde ise DSÖ toplumdaki yaş gruplamasını yeniden düzenledi.
Yaşlılıkta neler olur?
Yaşlılık döneminde; derinin incelmesi ve esnekliğini yitirmesi, boyun kısalması, kas kuvvetinin azalması, kemiklerde kalsiyum kaybına bağlı olarak kemik yoğunluğunun azalması, görme ve işitmede problemler gibi çok sayıda fizyolojik değişim gözlenmektedir.
Yaşlılıkta ciltte oluşan değişiklikler nelerdir?
Doğal yaşlanma süreci içinde deride ortaya çıkan en çarpıcı değişiklikler; incelme, kuruluk, kabalaşma, kırışıklık, deri elastikiyetinin azalması sonucu gevşeme ve sarkma, seyrek ve gri saçlar, kahverengi lekeler, iyi veya kötü huylu oluşumların görülme sıklığının artmasıdır.
Yaşlılar neden küçülür?
Omurgayı oluşturan omurlar arasında disk olarak isimlendirilen, jöleye benzer bir madde bulunur. İlerleyen yaşlarda bu madde su kaybetmeye ve küçülmeye başlar. Ayrıca yaşlandıkça kalsiyum ve mineral kayıplarından dolayı kemik yoğunluğu da azalır. Bu değişimler omurganın kısalmasına ve zamanla eğilmesine neden olur.
Ileri yetişkinlik nedir?
İleri yetişkinlik ise bireyin sosyal-duygusal anlamda daha hassas olduğu, hareketli bir yaşamdan sonra dinginliğe uyum sağlaması gereken bir süreçtir. Her gelişim döneminde olduğu gibi yetişkinlik dönemi içinde ortaya çıkan özellikler bulunmaktadır. Bireyin bağımsızlaşması bunun en önemli örneğidir.
Yaşlılık dönemi Tıpta nasıl adlandırılır?
Dünya Sağlık Örgütü psikogeriatrik yaşlılık dönemini 65 yaş ve üstünü yaşlı, 85 yaş ve üzerini çok yaşlı olarak tanımlamıştır. Gerontolojistler ise yaşlılığı 65-74 yaş arası genç yaşlı, 75-84 yaş arasını orta yaşlı ve 85 yaş üzerini ileri yaşlılık (ihtiyarlık) devri olarak sınıflamışlardır.
Yaşlılıkta görülen sorunlar nelerdir?
Yaşlılıkla ilgili en temel sorunlara baktığımızda; yoksulluk ve düşük gelirle mücadele edilmesi, sosyal güvenlik politikalarındaki eksiklikler, uygun olmayan konut ya da mekanlarda yaşayan yaşlıların durumu, ailedeki bakımın azalması, yaşlılığa yönelik olumsuz tutumlar, yaşlı istismar ve ihmali, yaş ayrımcılığı gibi …
Yaşlı bireylerin en önemli ölüm nedeni nedir?
Ölüm nedeni istatistiklerine göre, 2017 yılında ölen yaşlıların %45,1’i dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti. Bu hastalığı ikinci sırada %16,2 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, üçüncü sırada ise %14,2 ile solunum sistemi hastalıkları takip etti.
Yaşlılarda deri nasıl olur?
Yaşlılık bütün vücutta olduğu gibi deride de bazı değişikliklere neden olur. Yaş ilerledikçe deri hücrelerinin yenilenme hızı azalır, buna bağlı olarak deride incelme oluşur ve yara iyileşmesi gecikir. Derinin su tutma ve ısıyı koruma özelliği azalır ve sonuçta derinin dış ortama karşı koruyuculuk özelliği de azalır.
Yaşlılık kaşıntısı nedir?
Yaşlılarda kaşıntının en bilinen nedeni kserosistir. Yaşlanma ile epidermiste su tutma yeteneği azalır ve deri kurur. Kserosis deriyi yağlama ile tedavi edilebilir (1,3,5,6). Anogenital bölge kaşıntının en çok görüldüğü yerler arasındadır.
Beyin küçülmesi tehlikeli midir?
Beyin küçülmesi ,neredeyse sağlam kalan hücrelerinde ölmesine neden olur. Hücreler öldükçe kan akımı yavaşlar. Beyin damarlarında tıkanıklıklar artmaya başlar.Kişide gün içinde aşırı yorgunluk,hayattan bezme,isteksizlik ve yetersizlikler oluşmaya devam eder. Tedaviye erken başlanması olumlu sonuçlar doğurabilir.
Insanın kafası neden küçülür?
Akım yolu tıkandığında veya emiliminde bir sıkıntı oluştuğu zaman beyindeki karıncıklarda biriken BOS basıncı artarak beyni sıkıştırır. Yaşlanan insanda beyin büzüşüp küçülür, bu küçülmenin kafatası içerisinde oluşturduğu boşlukları BOS doldurur.