İçindekiler
Gebelikte yaş Riski Nedir?
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.
Yüksek riskli gebeliğin gözlemi ne demek?
Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir.
36 yaşında anne olunur mu?
İleri Yaş Gebeliğine Dikkat! 35 yaş ve üzerinde olan gebeliklere ileri yaş gebeliği denir. 40’lı yaşlarla birlikte gebe kalma olasılığı %50 oranında azalmaya başlar. Bu nedenle bu yaşlar itibariyle gebelik planlıyorsanız genel sağlık durumunuzu da göz önüne almanız gerekir.
37 yaşında kadın hamile kalınır mı?
Bu azalmanın 35-38 yaşında hızlandığı gösterilmiştir. 30 yaşındaki bir kadında her ay gebe kalma olasılığı %20 oranındadır. 38 yaşında canlı doğum oranı %50 oranında azalmaktadır. 40 yaşında bu azalma % 75’e çıkmaktadır.
Down sendromu yaş riski nedir?
Ortalama görülme sıklığı 800 canlı doğumda bir olarak bildirilmektedir. Ancak anne yaşı 35 olduğunda Down Sendromlu bir çocuğa sahip olma riski 350 de 1′ e yükselmektedir. Bu risk 40 yaşında 100 de 1 olmaktadır. Dolayısıyla 35 yaş üzerinde gebe kalan annelerin çocuklarında risk artmaktadır.
44 yaşında hamile kalan var mı?
Evet, 45 yaşında hamile kalmanız mümkündür. Ancak, doğal yollarla hamile kalma şansınız azalmıştır. Bir kadının doğurganlık zamanı, ilk kez ergenlik döneminin sonları ile 20’li yaşları arasında başlar. 30’lu yaşların ortalarına gelindiğinde ise, çocuk sahibi olma şansınız ve doğurganlığınız azalmaya başlamaktadır.
47 yaşında sonra hamile kalınır mı?
Özellikle tüp bebek gibi yöntemlerle gebelikler 45’ten sonra mümkün olamamaktadır ama literatüre geçmiş mucizevi gebelikler de mevcuttur. Bir tedavi yöntemi kullanmadan gerçekleşen 45-47 yaşları arasında gebelikler de mevcuttur fakat çok nadirdir.
Riskli gebeliklerde nelere dikkat edilmeli?
Yüksek riskli gebelik sürecinde sağlıklı bir hamilelik geçirmek için atılması gereken adımlar nelerdir?
- Gebelik öncesi randevu alın.
- Yardımcı doğum teknolojileri (ART) kullanırken dikkatli olun.
- Düzenli gebelik öncesi bakımları inceleyin.
- Sağlıklı beslenin.
- Düzgün kilo alın.
- Riskli durumlardan uzak durun.