İçindekiler
Fazla mesai 270 saati geçerse ne olur?
Yargıtay; “4857 sayılı İş Kanunu uyarınca, işçiye, kural olarak bir yılda 270 saatten daha uzun süreli fazla çalışma yaptırılamaz. Yine işçinin yasağa rağmen yılda 270 saatten fazla çalıştırılması hâlinde de fazla çalışma ücretinin tamamının işçiye ödenmesi gerekir.
4857 sayılı kanunun 22 maddesi nedir?
Madde 22 – İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.
Iş arama izni toplu kullanım kaç gün?
İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İşten çıkmadan kaç gün önce haber verilir 2021?
İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.
İşçi ayda en fazla kaç saat mesai yapar?
Yeni düzenlemeye göre; işçinin işe girişte sözleşmesi yapılırken veya ihtiyaç doğduğunda onay vermesi yeterli olacak. Onay yoksa haklı fesih nedeni sayılıyor. Bu durumda işçi kıdem tazminatını alarak işten çıkabiliyor. İş sözleşmelerinde fazla mesai ücreti aylık ücrete dahil ediliyorsa fazla mesai 270 saati aşamaz.
1 yılda ne kadar fazla mesai yapılır?
Bu durumda, günlük olağan çalışma saati 7,5 olan bir işçi bir günde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapabilir. Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile işçi günde 11 saatin üzerinde çalışma yapamaz. Dolayısıyla işçi bir yılda en fazla 270 saat süreyle fazla çalışma yapabilir.
22 maddeden işten çıkarma nedir?
İş Kanunu m. 22’nin devamında, işçinin değişiklik önerisini altı işgünü içinde kabul etmemesi halinde, işverenin iş sözleşmesini feshedebileceği düzenlenmiştir. Anılan maddeye uygun olarak geçerli fesih nedeni işçinin yeterliliğinden, davranışından veya işletme gereklerinden kaynaklanabilir.
4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi nedir?
ÖZET: – 4857 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesi gereği işten çıkarma yasağı 17/3/2021 tarihinden itibaren, – Nakdi ücret desteğinden yararlanma süresi 17/03/2021 tarihinden itibaren, 2 ay daha uzatılmıştır.
İş arama izni kaç gün?
İhbar süresi boyunca, firmalar çalışanlarına günlük 2 saat iş arama izni vermesi gerekiyor. Çalışan personeller kendilerinin isteğiyle, tüm iş arama sürelerini birleştirerek toplu olarak da kullanabilir. Eğer toplu kullanılmak istenmiyorsa, günlük olarak 2 saat iş arama hakkına sahiptir.
Toplu iş arama izni nasıl hesaplanır?
İŞ ARAMA İZNİ NASIL HESAPLANIR? İş arama izni ücreti; saatlik ücret * iş arama izni toplam saati * katsayı formülüyle hesaplanır.
Istifa eden işçiye ihbar süresi dolmadan iş Bıraktırılabilir mi?
Dolayısıyla işveren istemezse işçinin bu süre dolana kadar çalışması gerekmez, işveren bu hakkından vaz geçmiş sayılır. Ancak işveren bu şekilde ihbar süresi dolmadan işçiye işi bıraktırırken, ihbar süresini kullanmak istemediğini belirterek bunu yapmalıdır.
Is Kanunda mesai zorunlulugu var mi?
Buna zorunlu muyum? İş yasamızda fazla mesai işçinin onayına tabi olarak düzenlenmiştir. Yani zorunlu haller dışında işveren işçinin onayını almaksızın dayatma yoluyla işçiye fazla mesai yaptıramaz.