Ev kiralamada komisyonu kim öder?

Emlakçı da o evler için kiracı bulurlar. Bu sırada ise devreye emlakçı komisyonu girer. Emlakçılar komisyonlarını kiralama işlemlerinde kiracılardan almaktadırlar. Ancak aksi bir anlaşma olursa ev sahipleri de komisyon öderler.

Emlakcilar kira sözleşmesi nden para alir mi?

Ev sahibi ile alıcı arasında köprü görevi gören emlakçılarımız, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre satış üzerinden; yüzde 2’si ev sahibinden, yüzde 2’si alıcıdan olmak üzere en fazla yüzde dört (KDV dahil değil), kiralama üzerinden ise; en fazla bir kira fiyatı olacak şekilde hizmet bedeli alır.

Emlakçı ile alıcı arasında sözleşme olmadan komisyon alabilir mi?

Yazılı bir sözleşme bulunmaması halinde komisyon ücretine hak kazanılamayacaktır. Emlakçının / gayrimenkul danışmanının üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesine rağmen mal sahibi tarafından bertaraf edilmesi halinde hem ücret alacağına hem de (sözleşmede belirlenmişse) cezai şart alacağına hak kazanacaktır.

Komisyon yüzde kaç alır?

Emlakçı Komisyonu Yönetmeliği Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.

Ev sahibi komisyon alabilir mi?

Buna göre; taşınmazı satın alan ile satan taraflardan her biri, emlakçıya en fazla satış bedelinin yüzde 2’si kadar komisyon verebilir. Yani emlakçının alacağı toplam komisyon, satış bedelinin yüzde 4’ünü oluşturur.

Kira komisyonu nasıl hesaplanır?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’e göre emlakçı komisyonu; satış işleminde en fazla satış bedelinin %2’si ile %18 KDV’sinin toplamı kadar alınabilir. Kiralama işleminde ise en fazla bir aylık kira bedeli ile %18 KDV’sinin toplamı kadardır.

Emlak komisyon sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Yargıtay Kararı: “Yazılı Sözleşme İle İspatlanamayan Hizmet İçin Komisyon Talep Edilemez” Emlakçının ‘komisyonumu ödemedi’ diyerek icraya verdiği alıcıyı Yargıtay haklı buldu. Yüksek mahkeme, emlakçı komisyonu için sözlü değil yazılı mukavele imzalanması gerektiğine hükmetti.

Taşınmaz tellallığı sözleşmesi hangi hallerde geçersiz olur?

Ülkemizde 6763 sayılı Tatbikat Kanununun 1957 yılında yürürlüğe girmesin- den beri taşınmaz tellallığı sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmış olma şartı- na bağlanmıştır. Kanunun aradığı yazılı şekil şartına uymadan yapılacak bir taşınmaz simsarlığı sözleşmesi BK m.12/2 uyarınca geçersiz olacaktır.