Engelli araçlarında ÖTV indirimi yüzde kaç?

Bu indiriminden faydalanmak için sıfır kilometre ve en fazla 1.6 motor hacmine sahip araçlar tercih edilmesi gerekiyor. Bilindiği üzere normal şartlarda ÖTV fiyatına artı olarak yüzde 18’lik bir KDV de eklenmektedir. Ancak engelli raporu ile alınan araçlarda yüzde 40’a varan bir indirim söz konusu olmaktadır.

Engelli ÖTV indirimi nasıl alınır?

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık raporunda engel oranı  ve üzeri, ÖTV indirimden faydalanmak için ise en az @ olmalıdır. Ayrıca “ağır engelli” ya da “sürücü belgesi alabilir” ifadelerinin yer alması gerekmektedir.

Engelli ÖTV indirimi hangi hastalıklar için geçerli?

Engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan, işitme engelliler, görme engelliler, böbrek rahatsızlığı olanları kalp nakli veya rahatsızlığı olanlar, zihinsel engelliler ÖTV istisnasından yararlanamıyor. Bazı durumlarda otomatik vitesli araçlarda hiçbir özel tertibat yaptırılmadan da ÖTV’siz araç alımı mümkün olabiliyor.

%40 raporu olanlar ÖTV indirimi ne kadar?

%40 engelli raporuna sahipseniz, o zaman ÖTV ödemesi %26.3 oranında indirim alıyor. Bu oranda engelli raporuna sahip olanların H sınıfı ehliyet alma zorunlulukları bulunuyor. H sınıfının dışında ehliyet alanlar ÖTV indiriminden yararlanamıyor.

Engelli raporu olan herkes araba alabilir mi?

Engel Oranı %90 ve üstündeyse; Engel oranı %90 ve üzeri olan bireyler de özel tüketim vergisinden muaf olarak bir araç satın alabilirler. %90 ve üzeri rapor ile alınan ÖTV muaf araçları engelli kişinin yakınları da kullanabilir. Her iki durumda da H sınıfı ehliyet zorunluluğu vardır.

Engelli araç alırken vasi kararı gerekli mi?

Yüzde 90 ve üzeri engelli olan kişilerin ÖTV indirimli araç alabilmeleri için vasi atanması gerekiyor. Vasi tayini için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yer sulh hukuk mahkemeleri yetkilidir. ÖTV indirimli araç alımında en zorlu süreç vesayet kararının alınmasıdır.

Hangi hastalıklar engelli araç alabilir?

İşitme veya görme engelliler ile herhangi bir kronik hastalığı olanlar ÖTV’siz araç alamazlar. Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV’siz araç alamazsınız.