İçindekiler
Down Sendromu riski kaç olmali?
Ortalama görülme sıklığı 800 canlı doğumda bir olarak bildirilmektedir. Ancak anne yaşı 35 olduğunda Down Sendromlu bir çocuğa sahip olma riski 350 de 1′ e yükselmektedir. Bu risk 40 yaşında 100 de 1 olmaktadır. Dolayısıyla 35 yaş üzerinde gebe kalan annelerin çocuklarında risk artmaktadır.
Down Sendromu hangi testle belirlenir?
11.ve 14. gebelik haftalarında bazı hormonlara anne kanından bakılır. Ultrason ile fetusun ense deri saydamlığı ölçümü ile birlikte risk oranı saptanır. Buna, ‘ikili tarama testi’ adı verilir. USG (ultrasonografi) ve kan testi (ikili test) birlikte yapıldığında yüzde 90 civarında Down Sendromu tespit edilebilir.
Ayrıntılı ultrasonda bebeğin Down Sendromu belli olur mu?
Ali Ekiz, “Down sendromu, en sık görülen genetik hastalıktır ve anne karnında hem taraması yapılabilir hem de riski artmış hastalarda kesin tanısı konulabilir” dedi. Down Sendromlu fetüslerde, anne karnında yapılan detaylı ultrason muayenelerinde sadece `’ında ultrason bulgusu olur.
Down Sendromu sonradan olur mu?
Down sendromu en sık görülen genetik bozukluklardan biri. Down sendromunun kaynağı anne-baba değildir ve hamilelik öncesi veya sırası olan hiç bir şey çocuğun down sendromlu doğmasına yol açmaz. Diğer çocuklar gibi down sendromlu çocukların da kendilerine özgü kişilikleri, yetenekleri ve düşünceleri vardır.
Down sendromu kesin tanısı nasıl konur?
Hamilelik süresinde yapılan rutin tarama testleri ve tanı testleri ile Down Sendromu saptanabiliyor. Down Sendromu’nun ilk bulgusu, hamileliğin 11 ila 14’üncü haftaları arasında yapılacak ultrasonografi ve kan testi ile görülebiliyor.
Anne karnında down sendromlu bebek nasıl Anlaşilir?
Anne karnındaki ultrason görüntüsü ya da annenin kanından alınıp yapılacak bir testle Down sendrom teşhisi koymak mümkün değildir. Gebelikte ufak bir iğne yardımıyla anne karnındaki bebeğin hücresi elde edilir. Yani bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan ya da plasentasından bir örnek alınır.
Ayrıntılı ultrasonda neler görülür?
Bebeğin ense saydamlığının kalınlığının ölçülmesi. Bebeğin burun kemiğinin incelenmesi. Bebeğin kalp yapısı ile ilgili temel bulgular. Bebeğin diğer gelişim bölgeleri olan beyin, mide, böbrekler, mesane, karın duvarı, bağırsaklar, omurga, el ve ayaklar hakkında ilk ve önemli bilgiler.