İçindekiler
Bir sigortalının eşi hangi şart ile bakmakla yükümlü olunan kişi olur?
Eşin bakmakla yükümlü olunan kişi vasfının devam etmesi için en önemli şart evlilik birliğinin devam etmesidir. Ancak bu durumda da çalışan sigortalıya eşinin ölümü ile ölüm aylığı bağlanması halinde, kişinin kendi çalışmalarından dolayı genel sağlık sigortalısı olması gerekmektedir.
Eşin bakmakla yükümlü olunan kişi vasfının devam etmesi için en önemli şart evlilik birliğinin devam etmesidir. Bu nedenle eşin sigortalıdan boşanması halinde, boşanmanın nüfus kayıtlarına geçtiği tarih itibariyle; bakmakla yükümlü olunan kişi vasfı ortadan kalkacaktır.
Eşimin sigorta girişini nasıl öğrenebilirim?
Şifresiz müstehaklık belgesi alabileceğiniz internet adresi ; https://esgm.sgk.gov.tr ‘dir. Uyruğunuz, T.C kimlik numaranız ve nüfus bilgilerinizi girdikten sonra siteye giriş yapmış oluyorsunuz, daha sonra buradan müstehaklık sorgulamasını yapabilirsiniz.
Kanun gereği bakmakla yükümlü olunan kişiler kimlerdir?
Herhangi bir yerde çalışmayan yani herhangi bir sosyal güvencesi olmayan eşler bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır. SGK tarafından tespit edilmiş, engelli olan çocuklar yaş sınırı olmadan bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır. Kişinin anne ve babası bakmakla yükümlü olunan kişiler arasındadır.
Genel sağlık sigortası kapsamına alınan kişiler kimlerdir?
Sigortalı çalışan, kendi nam ve hesabına çalışan, devlet memuru olan, isteğe bağlı sigortalı olan, kurumdan aylık ve gelir alan, 65 yaş aylığı alan, şeref aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan herkes genel sağlık sigortası kapsamında sayılıyor.
Eşim çalışmıyor benim sigortamdan nasıl yararlanabilir?
Eşinin üstünden sağlık yardımı alabilmesi için genel sağlık sigortasına prim ödemesi de gerekmemektedir. Genel Sağlık Sigortası için gelir testine girmeden sigortalı eş üzerinden erkek, devlet destekli sağlık yardımcı alabilir. Eş, Bağkurlu olsa bile devlet destekli sağlık hizmeti alınabilir.
Resmi nikah E devlete ne zaman düşer?
Bu süre maksimum 10 iş günüdür. Yani nikahın kıyıldığı makam isterse aynı gün (1. gününde), isterse de 10. gününde nikahınızı Nüfus Müdürlüğüne bildirmekle mükelleftir.