Alkollü araç kullanma kasıtlı bir suç mudur?

5237 sayılı TCK’nın 179/3. maddesinde düzenlenen; alkol ve uyuşturucu madde etkisiyle veya başka bir nedenle “emniyetli bir şekilde” araç kullanamayacak kişinin, bu halde araç kullanması suçu kasıtla işlenebilecek bir suçtur.

Alkollü araç kullanma suç mu kabahat mi?

Türk Ceza Kanunu’nun 179. Maddesi uyarınca, trafik güvenliğinin tehlikeye atılması suçu kasti suçlar kapsamına girer. Buna göre alkollü araç kullanmak, kasti olarak trafik güvenliğinin tehlikeye atılması anlamını taşır. Maddesi uyarınca, suçun maddi unsuru, yapılan hareketlerin seçimlik olduğuna göre düzenlenmiştir.

Alkollü araç kullanma cezası ne zaman silinir?

Denetimlerde yapılan ölçüm sonucunda yasal sınırların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüye idari para cezası verilerek, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri birinci defasında 6 ay, ikinci defasında 2 yıl, üç veya üçten fazlasında ise her …

Alkolden Yakalanan arac sahibine ceza yazilir mi?

Karayolları Trafik Kanunu düzenlemesi uyarınca sürücünün trafik kurallarını ihlali dolayısıyla sürücüye ilgili cezaların verilmesinin yanında araç sahibine de cezai işlem uygulanmaktadır. Alkollü olarak araç kullanan kişiye ceza verilirken araç sahibine bu alkolden ötürü ceza verilmesi pek görülmez.

Kaç Promilden sonra mahkeme?

Alkol testi denetiminde kanında 50 promil ve üzeri alkol bulunan kişi idari para cezasına mahkum edilecek ve ehliyetine el konulacaktır. Promil sınırı özel araç dışında kalan motorlu araçlar için 20’dir.

Alkolden ehliyet Kaptirma kaç yılda sıfırlanır?

Alkollü araç kullananlar emniyet güçleri tarafından tespit edildiğinde ehliyetlerine el koyulur. 5 sene içinde bu suçun 2 kez işlenmesi durumunda 2 yıl ehliyetleri alınır. Beş sene içinde 3’ün üzerinde alkollü araç kullanan kişilerin ise 5 yıl ehliyetlerine el koyuluyor.

Alkolden Yakalanan araç sahibine ceza yazilir mi?