İçindekiler
- 1 Aldığımız üründe sorun çıkarsa hangi kuruluşa başvurabiliriz?
- 2 Cayma hakkı nasıl kullanılır?
- 3 Tüketicinin cayma hakkı nedir?
- 4 Satın aldığımız bir ürün veya hizmet hakkında yasal haklarımız nelerdir?
- 5 Müşterilerin hakları nelerdir?
- 6 Satın aldığınız bir ürün ile ilgili sorun yaşarsanız ne yaparsınız?
- 7 İkinci el eşya iade edilir mi?
Aldığımız üründe sorun çıkarsa hangi kuruluşa başvurabiliriz?
Hakkınızı nerelerde arayabilirsiniz? Alınan mal veya hizmet bozuk, eksik veya kusurlu ise hakkınızı önce satıcı veya üretici firmayla görüşerek arayın. Sonuç değişmiyorsa tüketici derneklerinden yardım alabilirsiniz.
Cayma hakkı nasıl kullanılır?
(1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.
Internetten aldığım ürün bozuldu ne yapmalıyım?
İnternetten yapılan alışveriş sonucu gelen ürünün arızalı, bozuk veya istediğiniz gibi olmadığını düşünüyorsanız belirli şartların varlığı (süre vb) halinde Tüketici Kanunu uyarınca aldığınız ürünü iade edebilir ve paranızı alabilirsiniz.
Cayma hakkı nasıl bildirilir?
Cayma Bildirimi Nasıl Yapılacaktır? 6502 sayılı Kanun hükümleri gereğince, “Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin 14 veya 7 gün içerisinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.” Ayrıca, satıcılar cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.
Tüketicinin cayma hakkı nedir?
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Satıcının ayıplı mala ilişkin seçimlik haklarınızı kullandırmaması durumunda satın alınan ürünün değerine göre tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurarak haklarınızı kullanmanız mümkündür.
Satın aldığımız bir ürün veya hizmet hakkında yasal haklarımız nelerdir?
İşte madde madde tüketici hakları… TÜRKİYE’DE TÜKETİCİ HAKLARI NELERDİR? Alınan herhangi bir mal hatalı çıktığı zaman, ilk 15 gün içinde, değiştirilmesi, paranın geri verilmesi, ücretsiz tamir edilmesi, ayıbın neden olduğu değer kaybının malın bedelinden indirilmesi talep edilebilir.
Tüketici hakları ile ilgili hangi kurumlara başvurabiliriz?
8 Temel Tüketici Hakkı
- Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı
- Güvenlik ve Güven Duyma Hakkı
- Bilgi Edinme Hakkı
- Seçme Hakkı
- Temsil Edilme (Sesini Duyurma) Hakkı
- Tazmin Edilme Hakkı
- Eğitilme Hakkı
- Sağlıklı Bir Çevreye Sahip Olma Hakkı
Tüketici hakları için nerelere başvurabiliriz?
Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir.
Müşterilerin hakları nelerdir?
Satın aldığınız bir ürün ile ilgili sorun yaşarsanız ne yaparsınız?
Arızalı, bozuk, yırtık, kullanım tarihi geçmiş, defolu, özürlü mal ve hizmetlere (ayıplı mal ve hizmetler) karşı tüketici haklarını aramalı. Tüketici; arızalı veya bozuk malı iade edip parayı alabileceği gibi, bozuk ürünü verip yenisi ile değiştirebilir.
Ayıpsız misli ile değişimi ne demek?
Tüketici, satışa konu malın ayıplı çıkması durumunda kanundan doğan seçimlik haklarını kullanabilir. Bu seçimlik haklardan bir tanesi de “satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme”dir.
Aracın misli ile değiştirilmesi ne demek?
4077 sayılı yasanın 4. maddesi gereğince ayıplı bir malın teslimi halinde tüketici bedel iadesi de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme hakkına sahiptir.
İkinci el eşya iade edilir mi?
Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu “İkinci el alışverişlerde vatandaş Tüketici Kanunu korumasında olmuyor. Örneğin ürünü beğenmezse 14 günlük cayma hakkı diye bir şey yok” dedi. Nakit ödeme yerine havale veya farklı ödeme yolları konusunda ısrar edenlere dikkat edin.