1 kira 1 depozito ne demek?

Güvence bedeli olarak da bilinen depozito, özellikle kira sözleşmelerinde karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda depozito, kira sözleşmesi nedeniyle kiraya verenin uğrayabileceği zararları teminat altına almak amacıyla kiracı tarafından verilen para veya kıymetli evrak olarak ifade edilebilir.

Depozito kira sözleşmesine yazılır mı?

Depozito Kira Yerine Sayılabilir mi? Kiralanan taşınmazlarda meydana gelebilecek maddi hasarlara bir teminat olması amacıyla alınan depozito, kira sözleşmesinin sona ermesine az bir süre kala kiracılar tarafından kira yerine sayılabilmektedir.

Depozito hangi şartlarda iade edilmez?

Depozito bedeli, Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Ev sahibine ödenen depozito, kiranın son bulması halinde kiracıya geri ödeniyor. Ancak sözleşmede belirtilen demirbaşlara zarar verilmesi ya da kira borcunun olması halinde, ev sahibi depozito iadesi yapmıyor.

Depozito kira yerine geçer mi?

Ancak yerleşik Yargıtay uygulaması gereğince; kiracı, kira ilişkisi devam ettiği sürece depozitoyu kira bedeline mahsup edemez. Dolayısıyla kiracı, sözleşme süresince bütün kira bedellerini ödemelidir.

Kirada depozito ne kadar?

Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Yani 1000 TL’ye bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla 3000 TL depozito parası yani güvence parası talep edebilir. Bu miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda peşin olarak değil de, taksit taksit de ödeyebilirsiniz.

Depozito nedir Geri Alma?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.

Kirada depozito zorunlu mu?

Kiracının sözleşme sona ererken ana borcu kiralananı aldığı şekilde veya sözleşmede yazan şekilde teslim etmektir. Eğer kira sözleşmesinde aksine bir düzenleme yoksa kiralanan yeri sözleşme şartlarına uygun olarak kullanan kiracı, kiralanan yeri tahliye ettiğinde kiraya verenin de depozitoyu iade etmesi gerekmektedir.

Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır?

Depozitoyu geri almak için mülk sahibine, mülkün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gerekir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde gerçekleştirebilir.

Depozito nasıl iade edilir?

Depozitonun bankaya yatırılmış olması halinde iadesi de TBK’ nun 342. Maddesi uyarınca yapılacaktır. Buna göre, banka iki tarafın depozitonun iade edilmesine dair rızasının bulunması veya kesinleşmiş bir icra takibi ya da mahkeme kararının bulunması halinde hesaptaki parayı kiracıya iade edecektir.

Evden çıkarken kira verilir mi?

Kiracı evden çıkarken kira verir mi? Kiracının kira bedelini ödemeden çıkması halinde, ev sahibi verilmeyen kirayı, depozitodan karşılayabiliyor. Aksi halde kiracının oturduğu son ayın kirasını da ödemesi halinde ve evde herhangi bir zarar bulunmaması durumunda ev sahibi, kiracısına depozitosunu geri iade ediyor.