İçindekiler
1 gün adli para cezası nasil hesaplanir?
TCK m.52/1’e göre adli para cezası; “5 günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde 730 günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.”
Adli para cezaları af kapsamında mi?
Bir başka anlatımla adli para cezaları için ayrı bir af müessesi bulunmamaktadır. Kişiler hakkında kesinleşmiş bulunan adli para cezalarını affetmek yetkisi, diğer tüm cezalarda olduğu gibi TBMM’ye aittir. TBMM, bu yetkisini çıkaracağı genel af ya da özel af niteliğindeki bir af kanunu ile kullanabilir.
Adli para cezası günlük ne kadar 2020?
Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen adli para cezası minimum 5 günden maksimum 730 gün arası olmak üzere ceza yaptırımı bulunan günlüğü en az 20 tl’den en fazla 100 tl’ye kadar hesaplanır. Bu konu yine suçun unsuruna, niteliğine ve birçok durumuna göre hakimin takdir yetkisine bırakılmıştır.
Adli para cezası taksidi gecikirse ne olur?
Adli para cezasının kendisine ödeme emrinin tebliğ edilmesinden itibaren üçte birini ödeyen hükümlü, geri kalan kısmının iki taksiye ödenmesi talebinde bulunabilecektir. Taksit süresinde ödenmediğinden para cezasından kalan kısmı hapis cezasına çevrilecektir.
90 gün adli para cezası ne kadar?
Örneğin, hakaret suçu nedeniyle sanığın seçimlik ceza olan adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildiğinde alt sınır en az 90 gün olarak belirlenir, çünkü suçun hapis cezasının alt sınırı 3 aydır, belirlenen 90 gün en alt miktardan günlüğü 20 TL’den para cezasına çevrildiğinde sanık aleyhine toplam 1800 TL …
Adli para cezası ne zaman silinir?
Adli para cezası sicile işler mi? Adli sicil kaydı da tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işleyecektir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün ; peşinen yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır ve ceza adli sicil kaydından silinir.
Adli para cezasına faiz uygulanır mı?
Söz konusu madde hükmü gereğince, mahkemelerce verilen adli para cezalarına, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı oranının yarısı oranında gecikme zammı uygulanacaktır.
Adli para cezası en az kaç TL?
Hesaplanan bu meblağ kişi tarafından devlet hazinesine ödenir. Adli para cezasının bir gün karşılığı en az 20 Türk Lirası ve en fazla 100 Türk Lirasıdır. Adli para cezasına miktarı kişinin ekonomik ve diğer şahsi özellikleri değerlendirilerek belirlenir. Yani kişinin maddi durumu gözetilir.
Adli para cezası en az kaç taksit?
Taksit süresi iki yılı geçemez ve taksit miktarı dörtten az olamaz. Kararda, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde geri kalan kısmın tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen adlî para cezasının hapse çevrileceği belirtilir.
Gün adli para cezası nedir?
Gün para cezasının yasal karşılığı adli para cezasıdır. Adli para cezası beş günden az ve kanunda aksi bir hüküm bulunmuyorsa 730 günden fazla olmamak üzere belirlenmiş olan tam gün sayısının bir gün karşılığı olacak miktar ile çarpılması sonucunda hesaplanan bir meblağdır.