İçindekiler
Yumurtalıkta tümör nasıl anlaşılır?
Yumurtalık kanserinin ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Yumurtalık kanseri ne kadar sürede ilerler?
Erken evre yumurtalık kanseri için tedavi edilen 10 kadından 9’u kanser tanısından sonra en az beş yıl yaşıyor. Normal bir kadının hayatı boyunca yumurtalık kanserine yakalanma riski %1,4-1,8’dir.
Yumurtalık kanseri ilk hangi organlara sıçrar?
Yumurtalık kanseri karnın içinde barsaklara, mideye, hatta kan veya lenfatik yolla vücudun uzak bölgelerine kadar yayılabilirler. Böyle yayılmaya sıçrama yani “metastaz” denilmektedir. Yumurtalık kanserlerinin birkaç çeşidi vardır.
Yumurtalık kanser testi nasıl yapılır?
Doktorunuz aşağıdakileri önerebilir:
- Görüntüleme testleri. Karın ve pelvisinizin ultrasonografik veya BT taramaları gibi.
- Kan testi. yumurtalık kanseri hücrelerinin yüzeyinde bulunan bir proteini (CA 125) algılayabilir.
- Cerrahi müdahale.
Yumurtalık kanseri iyileşir mi?
Evre I yumurtalık kanserinde, hastaların çoğu uygun cerrahi müdahale ile iyileşir. Ameliyat yoluyla kanser tamamıyla ortadan kalkmasına rağmen, hastaların %5-20’sinde kanser tekrarlayabilir.
Yumurtalık kanserinde ağrı olur mu?
Yüzey epitelinden köken alan yumurtalık kanserleri yeterli büyüklüğe erişinceye dek çoğunlukla belirti vermez. Ancak büyürse karın ağrısı, sık sık idrara çıkma ihtiyacı, karında şişlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemine ait belirtiler verir.
Yumurtalık kanseri için hangi testler yapılır?
Bir CA 125 testi, kanınızdaki CA 125 (kanser antijeni 125) miktarını ölçer. Tedavi sırasında ve sonrasında belirli kanserleri izlemek için bir CA 125 testi kullanılabilir. Bazı durumlarda, çok yüksek risk taşıyan kişilerde yumurtalık kanserinin erken belirtilerini araştırmak için bir CA 125 testi kullanılabilir.