İçindekiler
Yıldızların ışığı sönerse ne olur?
Yıldızlar, gezegenler, hatta Güneş ve Ay bile değişik miktarda da olsa yanıp söner. Yani atmosfer dışında konumlanmış her şey yanıp söner. Bir yıldızın ışığı atmosferden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılır. Bu da dünyadan bakıldığında ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine neden olur.
Işık neden yanip soner?
atmosferik türbülans sebebiyle gelen ışık kırılır. bu ışığın parlaklığı düşük olduğu için kırılma gözle görülür bir belirginlikte olur. biz de bunu yanıp sönüyormuş gibi algılarız. bu durum ışık kaynağından çıkan ışınların bazen gözümüze isabet etmemesine neden olur. bu da gözümüze düşen ışın miktarını etkiler.
Gezegenlerin ışığı titreşir mi?
Evet, şu yazımızda detaylı biçimde anlattığımız gibi, geceleri yıldızların ışıkları göz kırpar gibi titreşir ve bazen de bu titreşim sırasında değişik renklere bürünüyorlarmış gibi görünür. Ancak, gezegenlerden (Venüs, Satürn, Jüpiter, Mars) bize gelen ışıklar sabit ve durağan görünür gökyüzünde titreşmezler.
Yıldızların parlamasının nedeni nedir?
Yıldızların parlamasının nedeni çekirdeklerinde meydana gelen çekirdek kaynaşması (füzyon) tepkimelerinde açığa çıkan nükleer enerjinin yıldızın içinden geçtikten sonra dış uzaya radyasyon (ışınım) ile yayılmasıdır.
Yıldızların yaşam evreleri nelerdir?
Özetlemek ve yıldızların yaşam döngüsünü insan ömrü ile kıyaslamak gerekirse; önyıldız; fetüs dönemi, nükleer füzyon ve anakol; bebeklik ve yetişkinlik öncesi dönem, kırmızı dev; orta yaş dönemi, beyaz cüce ve kara delik dönemi için ise yaşlılık ve ölüm diyebiliriz.
Uzaktaki ışıklar neden hareket eder?
Işık, bir hava boşluğunda kaynağından gözlerimize doğru yayılırken yatay ve düz çizgiler şeklinde yol alır. Örneğin ılık bir havada yoğunluk oranı farklıdır ve bu durum ışığı kırarak, ışık kaynağından çıkan görüntü üzerinde sanki sürekli hareket ediyormuş gibi farklı bir imaj yaratır. Bu, bize titreşim olarak görünür.
Gezegenlerin ışığı neden titremez?
Hep derler ki gezegenler Güneş’ten aldığı ışığı yansıttığı için ışığı titremez. Gezegenler ise disk benzeri genişlemiş yapı gösterdiklerinden ışık saçılması belli olmuyor, farklı kenarlardan gelen ışıklar birbirinin bozulmasını yok ettiğinden ışık sabitmiş gibi görünüyor.
Güneş ışınları titreşir mi?
Aslında yıldızların ışıkları titreşmez ve göz kırpar gibi görünmez. Cepheid değişkeni yıldızlar da dahil olmak üzere, tüm yıldızların ışığı gece göğünde titreşir biçimde görünmeyecek kadar sabittir.
Yıldızların gece görünmesinin nedeni nedir?
Gece gökyüzündeki tüm cisimleri görmek için ışıksız ve bulutsuz bir ortam gerekiyor. Sadece yapay ışık değil, ay ışığı ve yazın yüksek yerlerde kutuplardan sızan ışıklar da tam karanlığı engellediğinden gökyüzünde fazla yıldız görülemiyor.