Yaşlı insanların ihtiyaçları nelerdir?

Yaşlılık döneminde öne çıkan temel ihtiyaçlar ise; beslenme, uyku, dinlenme, güvenlik, sağlık, barınma, yeterli gelire sahip olma ve sağlık giderlerini karşılayabilme, sosyal güvence, sosyal çevre bağı, sevgi ve saygı ihtiyacı olarak sıralanmaktadır (Yıldırım vd., 2014: 25).

Yaşlılıkta yaşam doyumu nedir?

Yaşam doyumu, bireyin ruh sağlığını etkileyen ve yaşamın her evresinde dolayısıyla yaşlılığa uyumu da belirleyen en önemli etmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yaşam doyumu, kişinin yaşamdan ne istediği ile ne elde ettiğinin karşılaştırılmasından elde edilen sonuçtur (Bilir 2006).

Yaşlılıkta görülen sorunlar nelerdir?

Yaşlı bireylerin yaşadıkları en önemli sorunlar arasında yalnızlık, bakım ihtiyacı ve yoksulluk yer almaktadır. Yaşlı bireylerin yalnızlığı ve yaşlılık ile birlikte gelen psikolojik, biyolojik, fizyolojik sorunlar aynı zamanda yoksullaşmalarına da neden olmaktadır.

Yaşlılık toplum için bir yük müdür?

Bazı toplumlarda, bu değer yargıları sıklıkla ihmal edilmekte ve yaşlanma ile artan sağlık ve destek hizmetlerine olan gereksinimler nedeni ile yaşlılar ekonomi üzerine büyük bir yük gibi görülmektedir. Bazı toplumlarda ise, yaşlılık olumlu bir süreç olarak kabul edilmektedir.

Yaşlı insanlar için neler yapabiliriz?

Toplu taşıma araçlarında yaşlılara yer verebiliriz. Onların günlük işlerinde yardımcı olabiliriz. Maddi olarak muhtaç yaşlılara gıda, temizlik, para yardımında bulunabiliriz. En önemlisi onlara karşı güler yüzlü davranıp, saygımızı eksik etmeyerek en büyük yardımı yapmış oluruz.

Yaşlılara yönelik sosyal politikalar nedir?

Sosyal devlet ilkesi gereği yaşlıların bakılması, korunması, gözetimi; çalışma isteği ve yeterliliği olan yaşlı bireylerin iş bulmalarına yardım edilmesi; iş ilişkisinin devamı süresince her türlü ayrımcılığa ve olumsuz çalışma koşullarına karşı korunması; belirli bir gelir güvencesine sahip kılınmaları gibi …

Yaşam doyumunu ne etkiler?

Kendimizle ilgili olumlu düşüncelerimizin olması hayatımızdan ne kadar memnun olduğumuzu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Yüksek özgüven; ilişkilerimizi yürütmede, gelişime ve başarıya açık olmamızda, aynı zamanda olumlu duygular hissetmemizde ve olumsuzluklarla başa çıkmamızda bize yardımcı olabiliyor.

Yaşlılar Boş zamanlarında ne yapar?

Seyahat etmek, okumak, artık daha genişlemiş olan ailesine ve arkadaşlarına zaman ayırmak gibi yaşamını zenginleştiren aktivitelerde bulunabilir.

Yaşlılıkta ruhsal sorunlara yol açan sorunlar nelerdir?

Bundan dolayı yaşlı bireylerde, depresyon, demans, deliryum, ölüm korkusu, uykusuzluk ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorunlar görülmektedir (3). Yaşlılıkta görülen psikolojik problemleri bireyin günlük yaşamını, çalışma hayatını, bağımlılık durumunu ve çevresi ile iletişimini etkilemektedir.

Dünya Sağlık Örgütü yaşlıları nasıl sınıflandırmıştır?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün yaptığı bir ayrıma göre, 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü ise ihtiyarlık kategorisine alınmıştır.

Yaşlıların sıkılmaması için ne yapmalı?

Taşçı, evinde yaşlısı olanlara şu önerilerde bulundu:

  1. Siz fark edemeseniz bile yaşanan en küçük iç sıkıntısı iştahı bozabilir.
  2. Beraber fiziksel aktivite yapın.
  3. Arkadaşlarına ulaşması rahatlatabilir.
  4. Aile içi iletişimi artırın.
  5. Teknolojik araçlarınızı paylaşın.
  6. Birlikte sosyal aktivite yapın.
  7. Oyun oynayın.

Yaşlı kimselere hangi konularda yardım edebiliriz?

Aile yakını olarak alışverişe çıktığınız zaman, onlara bir ihtiyacı olup olmadığını sorabilirsiniz. * Yaya geçitlerinde, ışıklarda yolun karşısına geçmek isteyen yaşlı bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda, kolundan destek olarak yardım edebilirsiniz. Bazen de adres bulma konusunda, destek olabilirsiniz.