İçindekiler [hide]
Yarılanma ömrü neye bağlıdır?
Radyoaktif bir elementin herhangi bir anda mevcut olan miktarının yarısının bozunması için geçen süreye yarılanma süresi denir . Yarılanma süresi dış etkenlere bağlı değildir. Bozulan çekirdeğin yapısına bağlıdır. Bir elementin izotoplarının yarılanma süreleri farklıdır.
Eliminasyon yarı ömrü ne demek?
Vücudun bir maddenin yarısını etkinsizleştirmesi veya metabolize etmesi için geçen zaman; ikinci bir yarılanma ömründe maddenin geri kalan kısmı yeniden yarı yarıya azalır ve süreç böyle devam eder.
Yarılanma ömrü nasıl hesaplanır?
Yarılanma Ömrü:
- Bir radyoaktif numunenin gücü/aktivitesi saniyedeki.
- dersek her parçalanmadan sonra kalan atom sayısı şu.
- Orijinal radyoaktif atom sayısının yarısı kadar radyoaktif.
- e-λt.
- = ln2/ λ
- araştırmalarına 500 mg Fosfor-32 ile başlanınsa, 70 gün sonra.
- Ra aktivitesini bulunuz.
- A = (1.36 x 10-11) (2.7 x 1021)
Radyasyon yarılanma ömrü nedir?
Yarı ömür, o radyoaktif maddeyi oluşturan atomların yarısının diğer bir elemente dönüşmesi için geçmesi gereken süredir. Bilinen radyoaktif maddelerin yarı ömrüleri, saniyenin milyonda biri kadar kısa olabileceği gibi, milyonlarca yıl kadar uzun da olabilir.
Ilacın yarılanma ömrü ne demek?
Yarılanma ömrü, ilaç kesildikten sonra ilacın plazma kon- santrasyonunun %50′ ye kadar azalması için gereken zamandır. Dağılım yarılanma ömrü (t1/2α), ilacın dozu vücutta yayıldı- ğı için, bir ilacın plazma konsantrasyonundaki hızlı azalmayı gösterir.
İlaç eliminasyonu nedir?
LCCN tanımlayıcısı olan Vikipedi maddeleri.
Biyolojik yarılanma ömrü nedir?
Biyolojik yarı ömür bir maddenin yarı miktarının bir organizmadan fiziksel veya kimyasal bir süreç ile yok edilmesi için gereken zaman dilimidir. Biyolojik yarı ömür önemli bir farmakokinetik parametredir ve genel olarak kısaltılarak t1/2 şeklinde yazılır.
Terapötik etki nedir Farmakoloji?
Terapötik indeks: Bir ilacın toksik etkilere yol açan konsantrasyonunun yararlı etkilere yol açan konsantrasyonuna oranıdır.
Toksik yan etki nedir?
İlaçların klinikte rutin olarak gösterilen biyokimyasal göstergelerde yaptıkları istenmeyen değişikliklerdir. Bir biyokimyasal toksik tesir başlangıçta yapısal toksik tesirin habercisi olarak ortaya çıkar. Örn. SGPT/SGOT karaciğerde; Bilirubin ve alkalen fosfataz safra kanallarındaki bir hasarı işaret edebilir.