Yargı bağımsızlığının önemi nedir?
Yargının bağımsız olması yargıçların diğer devlet organlarından ayrıcalıklı bir konumda olduğu, başlarına buyruk hareket edecekleri anlamına gelmez. Yargının bağımsızlığı, yargıçların yerine getirdikleri toplumsal işlev dolayısıyla, baskılara ve müdahalelere karşı kurumsal ve anayasal olarak korunması anlamına gelir.
Yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti arasındaki ilişki nedir?
Kısaca “hukuk devleti”; bireyler gibi devletin tüm organ ve görev- lilerinin de faaliyet, işlem ve eylemlerinin hukuk kurallarına ve ana- yasal ilkelere uyması, kendisini bu kurallarla bağlı sayması demektir. “Yargı bağımsızlığı”, bireyin doğru ve adil yargılanma hakkının te- minatı olarak tanınmıştır.
Eğer bir ülkede yargı bağımsız olmazsa adalet mahkemeler tarafından değil başka güçler tarafından sağlanır.O ülkede hukuksuzluk adaletsizlik olur. Böyle bir ülkede refah adalet ve eşitlik olmaz. Bu da ülke içinde kanunsuzluğun olmasına neden olur. Mutluluk, huzur ve refah böyle bir ülkede görülemez.
Yargı yetkisinin bağımsız olmasının nedeni nedir?
* Yargının bağımsızlığı ilkesinin anayasada tanınması önemlidir. Bu ilke yargının öncelikle yasama ve yürütmenin olası baskı ve müdahalelerine karşı korunmasını gerektirdiğinden, yasama ve yürütme organlarını da bağlayan ve kolaylıkla değiştirilemeyen anayasada yer alması uygundur.
Hakimlik teminatı ne demek?
Hâkimler sadece bağımsız olması yeterli değildir ve görevlerini huzurlu bir ortamda sükun içinde, maddi ve manevi baskılardan uzak olarak yapabilmeleri gerekir. Bunun sonucu olarak da hâkimlere aylık ve emekliden yoksun kılınamama, emekliye sevk edilmeme ve azledilmeme gibi “hâkimlik teminatları” verilmiştir.
Kanuni hakim güvencesi ne demek?
B. Kanuni Hakim Güvencesi Hiç kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz. Bir kimseyi kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarma sonucunu doğuran yargı yetkisine sahip olağanüstü merciler kurulamaz.
Hakimlerin hukuki sorumluluğu nedir?
Hâkimler yargılama faaliyeti sırasında ya da idari görevlerini yerine getirirken davranışları ile kişilere zarar verebilir, idari kurallara aykırı davrana- bilir ya da işledikleri fiiller suç teşkil edebilir. Hâkimler bu davranışla- rı sebebi ile sorumlu tutulurlar.
Kanuni hâkim güvencesi nedir kpss?
anayasanın otuzyedinci maddesi der ki; hiçkimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir mercii önüne çıkarılamaz. bir kimseyi tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarma sonucunu doğuran, yargı yetkisine sahip olağanüstü merciiler kurulamaz. işte buna kanuni hakim güvencesi denir.
Hakimler en erken kaç yaşında emekli olur?
Adalet Bakanlığı’nın yargıda önemli bir değişiklik üzerinde çalışma yaptığı öğrenildi. 65 olan hâkim ve savcıların emeklilik yaşının 67’ye çıkarılması değerlendiriliyor.
Hâkime dava açılabilir mi?
Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Devlet aleyhine açılacak tazminat davalarında ise söz konusu işlem ve kararların “kanuna ve hukuka aykırı” olması temel kıstas olacak.