İçindekiler
Vergi denetimi kaç yıl geriye dönük?
Vergi incelemeleri genellikle 5 yıllık tarh zamanaşımı süresi içerisinde yapılıyor. Bu süre içerisinde her vergi mükellefi incelenecek diye bir durum söz konusu değil. Bazı mükellefler bu 5 yıllık süre içerisinde hiç incelenmeyebilir, bazıları ise bir veya bir kaç defa incelenebilir.
Vergi incelemesi zamanaşımını durdurur mu?
Bilindiği üzere, VUK’nun 138 inci maddesi uyarınca vergi incelemesi, neticesi alınmamış hesap dönemi de dahil olmak üzere, tarh zamanaşımı süresi sonuna kadar her zaman yapılabilir. VUK’nun 114 üncü maddesinde ise takdir komisyonuna sevk işleminin tarh zamanaşımı süresini durduracağı ifade edilmiştir.
Vergi Denetim Usulleri hangi kanun?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Yoklama ve İnceleme başlıklı yedinci kısmının Vergi İncelemeleri başlıklı ikinci bölümünün Maksat başlıklı 134. maddesinde ”Vergi incelemesinden maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek ve sağlamaktır” denilmiştir.
Vergi borcu kaç sene sonra silinir?
6183 sayılı kanunun 102. maddesine göre amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.
Vergi incelemelerinde zaman aşımı süresi kaç yıldır?
Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Vergi denetim yolları nedir?
Vergi denetimi, mükelleflerin ve/veya vergi sorumlularının işlemlerinin vergi kanunlarına uygun olup olmadığının araştırılmasıdır. Türk Vergi Hukuku’nda denetim türleri, yoklama, inceleme, arama ve bilgi toplama olmak üzere dört çeşittir.
Vergi idaresinin yükümlüleri denetleme yolları nelerdir?
Denetleme yolları içerdiği özelliklerin farklılığına göre aşağıda açıklandığı gibidir.
- Vergi İncelemesi. Vergi incelemesi vergi denetim yöntemleri içerisinde en kapsamlı olanı ve diğerlerine nazaran en önemlisidir(Tekin ve Çelikkaya, 2011: 150).
- Yoklama.
- 3. Arama.
- Bilgi Toplama.
Haciz zaman aşımına uğrar mı?
İcra takibi, 10 yılda düşer. Bu duruma, icra takibi davasının zaman aşımına uğraması denir. 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında, her alacak kanunda aksi bir hüküm olmadığı sürece 10 yıllık zaman aşımı süresine sahiptir.