İçindekiler
Ülkelerde nüfus sayımlarının yapılmasının nedenleri neler olabilir?
Nüfus sayımları erkek-kadın nüfusu belirlemek, kırsal-kentsel nüfusu belirlemek, nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek, okuma-yazma oranını belirlemek, eğitim durumunu belirlemek, nüfusu belirlemek, nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.
Nüfus sayımları sırasında nüfus sayımı defterinde bulunan ve vatandaşlara sorulan sorular nelerdir?
Sayımda vatandaşlara 43 soru soru sorulacak. İlk bölümünde hane halkı reisine ve ikamet edilen konuta ilişkin sorular bulunuyor. Burada hane halkı reisinin evde olup olmadığı, evdeki misafir sayısı, ikamet edilen yerin niteliği (müstakil ev, apartman dairesi ve prefabrik ev gibi) sorular yer alıyor.
Geçmişte nüfus sayımı neden yapılırdı?
Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinden itibaren özellikle vergi mükellefi olan ve askerlik çağında bulu- nan insanları tespit etmek amacıyla nüfus sayımları yapıldı.
Ikinci Mahmut döneminde yapılan nüfus sayımının temel amacı nedir?
II. Mahmut 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nı kaldırmıştı ve onun yerine Müslüman çocuklardan oluşan Asakir-i Mansure-i Muhammediye adlı bir ordu kurmuştu. Bu orduya kaç asker alınacağını öğrenmek için nüfus sayımı emrini verdi.
Nüfus sayımında hangi sorular sorulur?
Hane reisinin son bir hafta içinde çalışıp çalışmadığının yanı sıra, hangi işle meşgul olduğu, hanede zihinsel veya fiziksel bir engelli bulunup bulunmadığı soruluyor. Hanenin mülkiyeti ve alt yapısı hakkında soru yöneltiliyor. Dördüncü bölüm soruları ise, hane halkının kişisel nitelikleriyle ilgili.
Nüfus dağılışını etkileyen doğal özellikler nelerdir?
Nüfusun dağılışıyla ilgili faktörleri iki grupta toplamak mümkündür. Doğal ya da fiziki faktörler olarak tanımlanan grupta; iklim özellikleri, yer şekilleri ve toprak özelliklerinden bahsedilir. Beşeri faktörler ise sanayileşme, tarım, yeraltı kaynakları, turizm, ulaşım başlıkları altında incelenir.
Nüfusun demografik özellikleri nasıl tespit edilir?
Demografik Özellikler Araştırması
- Demografik karakteristikler; cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, meslek, eğitim, etnisite, aile hayat döngüsü,
- Coğrafi karakteristikler; bölge, nüfus yoğunluğu,
- Psikolojik karakteristikler; davranış ve düşünceler, ilgi alanları, güdüler, hayat tarzları olarak sıralanabilir.