Türkiyede kaç yargı kolu var?

Türkiye’de bulunan altı temel yargı kolu ve yüksek mahkemeleri; 1. Anayasa Yargısı – Anayasa Mahkemesi, 2.

Bir yargı yerinin konu bakımından bir davaya Bakabilmesine ne denir?

Görev, bir davaya konu itibari ile hangi yargı yerinin bakacağını belirleyen usul kuralıyken; yetki, yargı yerinin konu itibari ile bakacağı davanın hangi coğrafi alanlarla sınırlı olduğunu düzenleyen usul kuralıdır.

Yargı yolunun caiz olması ne demek?

ÖZET: Yargı yolunun caiz olması ve mahkemenin görevli olması dava şartlarından olup, açıkça veya hiç ileri sürülmese bile yargılamanın her aşamasında mahkemelerce kendiliğinden dikkate alınması gereklidir. Dava, haksız eylem nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.

Yargı kolu ne demek?

Adli Yargı ( Adalet Mahkemeleri –Yargıtay);Genel yargı koludur. Ceza davalarının ve kişiler arasında çıkan hukuki uyuşmazlıkların çözümlendiği yargı koludur. Adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii Yargıtay’dır.

Kapsamı en geniş yargı kolu nedir?

Adli yargı, kapsamı en geniş yargı koludur. Adli yargı kolu; ilk derece mahkemeleri, ikinci derece mahkemeleri ve Yargıtay’dan meydana gelir. Adli yargı, medeni yargı ve ceza yargısı olmak üzere iki kola ayrılır.

Bir davanın coğrafi olarak hangi yerdeki görevli mahkemede görüleceğini ifade eden kavramdır?

Buna göre bir kimseye karşı açılacak bütün davalar kanunda aksini öngören kesin yetki kuralı bulunmadıkça davanın açıldığı tarihte davalının Türk Medeni Kanunu gereğince yerleşim yeri sayılan yer mahkemesinde görülür.

Idari yargılama usulüne hakim olan ilkeler nelerdir?

İdari yargılama usulüne kendine özgü niteliğini veren başlıca üç ilke hâkimdir. Bunlar; re’sen araştırma, tasarruf ve yazılılık ilkeleridir.

Yargı yolu ne demek?

Yargı yolu, bir davanın hangi yargı kolundaki Mahkeme tarafından görülüp sonuçlandırılacağına ilişkindir. Anayasa’nın 158.maddesi uyarınca Uyuşmazlık Mahkemesinin görevi, adlî ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını inceleyerek, kesin bir biçimde çözüme kavuşturmaktır.

Bir davanın görevli ve yetkili yargı yerince görülmeye başlanmasına ne denir?

İdari yargıda da dava açılmakla dava konusu uyuşmazlık, bir yargı yeri önünde görülmeye başlanmış olur; yani derdest hâle gelir.19 Kanuna uygun şekilde açılmış idari davaların görülmesine, yargılamaya son veren hâller ortaya çıkana dek devam edilir.