İçindekiler
- 1 Türkçe hangi iki dilden ayrılmıştır?
- 2 Türkler kaç farklı dil kullanılmıştır?
- 3 Türkçe hangi dönemde Altaycadan ayrılmıştır?
- 4 Türkler bugüne kadar hangi dilleri kullanmıştır?
- 5 Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin yazılı belgelerle takip edilmeye başlandığı ve Orhun kitabelerinin yazıldığı dönemdir?
- 6 Orta Türkçe dönemi kaça ayrılır?
Türkçe hangi iki dilden ayrılmıştır?
Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır. Kuzey-Doğu Türkçesi, Eski Türkçenin bir devamı olarak 13. ve 14. yüzyıllarda Orta Asya ile Hazar Denizi’nin kuzeyindeki Türkler arasında kullanılmıştır.
Türkler kaç farklı dil kullanılmıştır?
Türkiye Türkçesi (Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, Makedonya): Latin Alfabesi, 85 milyon. Azerbaycan Türkçesi (Azerbaycan, İran): Latin ve Arap Alfabesi, 29 milyon. Özbek Türkçesi (Özbekistan, Afganistan, Tacikistan): Latin, Kiril ve Arap Alfabesi, 27 milyon. Uygur Türkçesi (Çin, Kazakistan): Arap Alfabesi, 11 milyon.
Turkiye Turkcesi cografi bakis acisiyla nasil adlandirilir?
Türkiye Türkçesi coğrafyası, çağdaş Türk yazı dillerinden biri olan Türkiye Türkçesinin yazı dili ve ağızlarıyla kullanıldığı coğrafi sahadır. Bu saha, dünyanın orta kesimi olarak sayılabilir. Bu saha çok genel olarak Hazar Denizi’nin batısındaki Kafkaslar’dan Balkanlar’a kadar olan coğrafi alanı kapsar.
Türkçe hangi dönemde Altaycadan ayrılmıştır?
İlk Türkçe Dönemi Pre-turkic) dönemidir. Altay dil birliğini kabul edenler için ise bu dönemde Türk dili, Ana Altaycadan ayrılmış ve bağımsız bir dil olarak gelişmeye başlamıştır. Bu dönemin başlangıcı için kesin bir zaman verilmemekle birlikte MÖ 3500’lü yıllardan milat sıralarına kadarki süreç gösterilir.
Türkler bugüne kadar hangi dilleri kullanmıştır?
Sizler için Türklerin tarih boyunca kullandığı 9 farklı dili bir araya getirdik.
- Göktürkçe.
- Çince.
- Uygurca.
- Farsça.
- Hintçe.
- Arapça.
- Osmanlıca.
- Kiril Alfabesi – Rusça.
Türk dünyasının ve Türkçenin yayılma sahasının coğrafî olarak nereleri kapsadığını genel hatları ile anlatınız?
Dünya haritasına baktığımız zaman doğuda Moğolistan ve Çin içlerinden, batıda Viyana’ya; kuzeyde Sibirya’dan, güneyde Bağdat, Lübnan sınırı ve Kıbrıs içlerine kadar uzanan büyük coğrafyaya Türklerin yayıldıklarını görürüz.
Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin yazılı belgelerle takip edilmeye başlandığı ve Orhun kitabelerinin yazıldığı dönemdir?
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (V1T-XIII yy) kapsar. XIII. yy’a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.
Orta Türkçe dönemi kaça ayrılır?
Yeni yazı dilleri oluşum sürecini toplayan Orta Türkçe dönemi başlamıştır. Bu değerli dönem 11.yüzyıl ve 16.yüzyıllar arasını kapsamaktadır. Orta Türkçe dönemi; Batı Orta Türkçesi, Doğu Orta Türkçesi ve Kuzey Orta Türkçesi olarak üçe ayrılmaktadır.