Temyiz yolu kapalı olmak üzere ne demek?

Yargıtay Temyiz İncelemesi ve Kararları Yargıtay’a temyiz yolu kapalı olan ilk derece mahkemesi kararları, bölge adliye mahkemesinin kararı ile kesinleşir. Temyiz yolu açık olan istinaf mahkemesi hukuk dairelerinin kararlarına karşı 2 hafta içinde yapılan temyiz başvurusu üzerine Yargıtay temyiz incelemesi yapar.

Istinaf incelemesi kim tarafından yapılır?

İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.

Istinaf mahkemesinin hangi kararları temyiz edilebilir?

İstinaf Mahkemesinin Hangi Kararları Temyiz Edilebilir? İstinaf mahkemesinin bozma kararı dışında kalan hükümleri temyiz edilebilir (CMK m.286/1). Hükümden önce verilip hükme esas teşkil eden veya başkaca kanun yolu öngörülmemiş olan mahkeme kararları da hükümle beraber temyiz olunabilir (CMK m.287).

Istinaf mahkemesi sonucu Yargıtay a gider mi?

Ülkemizde istinaf yargılaması yapan Bölge Adliye Mahkemeleri kuruluncaya kadar Yargıtay hem içtihat üretmiş hem de ilk derece mahkemelerinin verdiği kararlardaki hukuka aykırılıkları gidermiştir. 2016 yılında istinaf yargılamasının hukukumuza girmesiyle ilk derece yargılamasından sonra istinaf iki derece, temyiz …

Istinaf kararları temyiz edilebilir mi?

Bölge adliye mahkemelerinin (istinaf mahkemeleri) bozma kararı dışında kalan tüm kararları için temyiz başvurusu yapılabilir (CMK md. 286). Yani, bazı hallerde ilk derece mahkemesinin verdiği karar istinaf incelemesi neticesinde kesinleşir.

Istinaftan sonra Yargıtay yolu açık mı?

İstinafta kesinleşmiş davalar için Yargıtay ve Danıştay yolu kapalı ancak iç hukuk yolları tükeneceğinden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruyla itiraz yolu açık olacak. TÜRK yargı sisteminde şu anda iki dereceli yargılama modeli uygulanıyor.