İçindekiler
Stratejik yönetimde uygulanan stratejiler nelerdir?
Temel stratejiler işletmenin yaşamını sürdürebilmesi ve rekabet üstünlüğü elde edebilmesi için yapması ya da uzak durması gereken iş ve faaliyetlerle ilgilidir. Büyüme, küçülme, durağan ve karma stratejiler olarak sınıflandırılabilir.
Stratejik yönetim yaklaşımı nedir?
Stratejik yönetim, “etkili stratejiler geliştirmeye, uy- gulamaya ve sonuçlarını değerlendirerek kontrol et- meye yönelik kararlar ve faaliyetler bütünüdür.” Bu yaklaşımda, üst düzey yönetimden, belirsizlik durum- larında karar verilmesine ve problemin çözülmesine imkân tanıyan stratejileri belirlemesi ve gerekli ey- …
Stratejik yönetim özellikleri nelerdir?
Özetle, stratejik yönetim ile organizasyonun sahip olduğu kaynaklar, güçlü ve zayıf yönler, dış çevredeki fırsatlar ve tehlikeler tespit ve analiz edilir. Stratejik yönetim, organizasyonun gelecekle ilgili faaliyetlerinin planlanması, örgütlenmesi, koordinasyonu, uygulanması ve kontrol edilmesine imkan sağlar.
Stratejik yönetim tutarlılık nedir?
Tutarlılık: Stratejik alternatiflerin analizi ve stratejilerin seçimi bağlamında tutarlılık, stratejilerin örgütün amaç ve hedefleriyle uyum içinde olmasıdır. İşletmelerin uygulayacağı stratejilerin özellikle misyon ve hedefleriyle tutarlı olması beklenir.
Stratejik yönetim ne değildir?
Stratejik yönetim; toplam kalite, yalın üretim, süreç yönetimi, yeniden yapılanma, müşteri memnuniyeti, çalışanlar memnuniyeti gibi yönetim araçlarını müstakil olarak kullanmak değil, onları sinerji yaratacak şekilde birlikte uygulayabilmektir… …
Stratejinin temel özellikleri nelerdir?
Stratejinin Özellikleri
- Analiz etme aracı olması,
- Amaçlarla ilgili olması,
- Kurumun çevresiyle karşılıklı ilişkilerini düzenlemesi,
- Monoton karar ve faaliyetlerden farklı olması ve gelecek için yol haritası sunması,
- Kurumun finansal ve beşeri kaynaklarını uyum içerisinde yönetmeye yönelik olması,
Stratejik yönetim süreci nedir?
Stratejik yönetim “uzun dönem”deki faaliyetlere ve “nihai sonuçlara” yoğunlaşan bir işletme yönetimi sürecidir. Bu bağlamda stratejik yönetim süreci, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan “analitik bir süreç” tir. Bu süreç “etkili ve verimli” olmayı amaçlar.
Stratejik yönetim bakımından kaç türlü çevre vardır?
Bu faktörler; politik çevre, yasal çevre, ekonomik çevre, sosyokültürel çevre, demografik çevre, teknolojik çevre, ulus- lararası çevre ve doğal çevredir.
Temel alt stratejiler nelerdir?
Temel Stratejiler 4 grupta sınıflanabilir :
- Büyüme Stratejileri.
- Küçülme Stratejileri.
- Durağan (Mevcut Durumu Koruma) Stratejiler.
- Karma Stratejiler.