İçindekiler
Sincap kafesli motor nedir?
Sincap kafesli (kısa devre rotorlu) asenkron motorlar işletme anında bilezikleri kısa devre edilmiş rotoru bilezikli motorlarla hemen hemen aynı özelliklerini taşır. Kısa devre rotorunun ilk döndürme momenti küçük ve ilk akım çekişi büyüktür.
Sincap kafesli rotor ne demek?
Sanayi ve diğer pek çok farklı alanda yer alan sincap kafesli rotorun imalatı ve yapımı kolaydır. Dayanıklı, işletme güvenliği yüksek, bakımı az ve yaygın kullanılan elektrik motorlarıdır. Sincap kafesli (kısa devre rotorlu) asenkron motorun dezavantajı kalkış momentinin nispeten küçük, kalkış akımının büyük olmasıdır.
Rotor Nelerden Oluşur?
Rotorlar genellikle iki çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır. Sincap kafesli ve sargılı olarak işlev gören bu iki rotor türü, bir mil üzerine yerleştirilen silisli saçların oyulmasıyla oluşturulmuştur. Rotorlar genellikle manyetik ve bir senkron sonucu dönme işlemini gerçekleştirmektedir.
Rotor ne amaçla kullanılır?
Rotor kelimesi, makinelerin dönen bölümlerini tanımlamakta kullanılır. Genellikle bir aks veya mil etrafında yapılanmış başka mekanik düzenekleri anlatır. Örnek Helikopterlerin pervanelerini sağa, sola, arkaya ve ileriye doğru hareket ettiren karmaşık sistem bir rotordur.
3 fazlı motor nedir?
Üç fazlı asenkron motor; stator, rotor ve gövde, klemens kutusu, pervane gibi diğer parçalardan meydana gelmiş enerji dönüşümü yapan makinedir. Asenkron motorda döner manyetik alanın meydana geldiği duran kısmı olup ince, bir tarafı silisle yalıtılmış alüminyum yada demir sacların paketlenmesi ile imal edilir.
Rotor nedir ne işe yarar?
Stator nedir ne işe yarar?
Statör, asenkron motorun duran parçasıdır. Bu parçanın iç kısmında izoleli bakır telden bobin kangalları ile bobinaj yapılmış sarımlar bulunur. Sarımların görevi statöre alternatif gerilim uygulandığında manyetik alan oluşturmasıdır. Manyetik alan oluşturarak rotorun dönmesini sağlamaktır.
Kilitli rotor Deneyi neden yapılır?
DENEYİN AMACI: Asenkron motorun sabit kayıpları (Pfe) demir,(Ps) sürtünme kayıpları bulmak, ve buradan hareketle asenkron motorun transformatör eşdeğer devre parametrelerini belirlemek.
Stator Nelerden Oluşur?
Statör, asenkron motorun duran parçasıdır. Bu parçanın iç kısmında izoleli bakır telden bobin kangalları ile bobinaj yapılmış sarımlar bulunur. Sarımların görevi statöre alternatif gerilim uygulandığında manyetik alan oluşturmasıdır.