İçindekiler
Sigorta hukuku neleri kapsar?
Sigorta Hukuku Davaları Nelerdir; Mal Sigortaları
- Zorunlu Deprem Sigortası
- İnşaat Sigortası
- Yangın ve yangına bağlı kar kayıpları sigortası
Sigorta hukuku nelerdir?
Sigorta hukuku, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer …
Sigorta hukukunun konuları nelerdir?
Bu ders notu, şu konu başlıklarını içeriyor:
- Genel olarak sigorta hukuku.
- Sigortacılık faaliyetlerinin denetlenmesi.
- Denetim sistemleri.
- Şirketlerin yükümlülükleri.
- Sigorta tarifelerinin belirlenmesi.
- Sigorta sözleşmesi.
- Reasürans sözleşmesi.
- Sigorta poliçesi.
Sigorta davalarına hangi mahkeme bakar?
Bu tip davalarda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Eğer dava sigorta şirketine açılacak ise Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir.
Sigorta hukuku hangi kanun?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1471. maddesi ise yeni bir hükümdür. Bu maddeye göre sigorta ettirenin, hasarın saptanmasından önce, hasar konusu yerde ve malda değişiklik yapması istisnalar haricinde yasaklanmıştır. Hüküm, gerçek zararın tespitini sağlamak amacıyla getirilmiştir.
Sigorta hukukunun temel kaynakları nelerdir?
Sigorta Hukukunun Kaynakları Hukukun 3 tür kaynağı vardır. Bunlar yazılı, yazısız ve yardımcı kaynaklardır. Sigorta Hukukunun Yazılı Kaynakları Türk Ticaret Kanunu TTK ‘nın 5. kitabı ve bunun dışındaki hükümleri Borçlar Kanunu, TTK md.
Sigorta şirketi hangi durumlarda rücu eder?
Buna göre; sigorta ettirenin prim borcunu ödememiş olması, limitlerin artmasından sonra ek poliçe yaptırmaması ve sigorta süresi bittikten sonra poliçenin yenilenmemesi gibi durumlar, zarar gören üçüncü kişilere karşı ileri sürülemeyeceğinden, sigorta şirketi, yeni limitler üzerinden veya sözleşme süresi bittikten …