İçindekiler
SGK iflasa tabi mi?
Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun malları, alacakları, banka hesapları, Devlet malı hükmünde olup, alacakları da imtiyazlıdır. Kurumun taşınır ve taşınmazları, bankalardaki mevduatları dâhil her türlü hak ve alacakları haczedilemez, İcra ve İflâs Kanunu’nun haciz ve İflâs hükümleri uygulanmaz.
İflas kararı hangisi hakkında verilebilir?
İcra ve İflas Kanunu’nun 43. maddesine göre; “İflas yoluyla takip Türk Ticaret Kanunu’nca tacir sayılan veya tacirler hakkındaki hükümlere tabi bulunanlar ile özel kanunları gereğince tacir olmadıkları hâlde iflasa tabi bulundukları bildirilen hakiki veya hükmi şahıslar hakkında yapılır”.
Kitler iflasa tabi midir?
Kuruluş kanunu gereğince özel hukuk hükümleri çerçevesinde idare edilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere kamu tüzel kişileri tarafından kurulan müesseseler de tacir sayılır ve iflasa tabidir. KİT’ler ve İSKİ bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Banka denetçileri iflasa tabi midir?
Ticari faaliyetleri sonucu tacirler iflasa tabi iken, tacir olmadıkları halde bankacı- lıkta banka yöneticileri, denetçileri ve hakim ortakları da belli şartların bulunma- sı halinde Bankacılık Kanununun 110. maddesi uyarınca iflasa tabi kılınmışlar- dır.
Hacze iştirak ne zamana kadar mümkün?
Talep satılan malın bedeli icra veznesine girene kadar yapılmalıdır. İlk haczi koyduran alacaklı veya borçlu bu iştirake karşı 7 GÜN içinde itiraz edebilirler. İtiraz yapılırsa, imtiyazlı iştirak talebi geçici olarak kabul edilir ve imtiyazlı alacaklıdan 7 GÜN içinde dava açması istenir.
Müflise dava açılır mı?
İflastan önce açılmış olup da devam eden, müflisin gerek davacı gerek davalı olarak taraf bulunduğu hukuk davaları, iflasın açılması ile durur. İflasın açılması ile duracak olan davalar, iflastan önce açılmış olup da halen derdest bulunan iflas masasına giren mal, alacak ve haklara ilişkin hukuk davalarıdır.
Tacir iflasa tabi midir?
Hukukumuzda kural olarak yalnızca tacirler iflasa tabi olmakla beraber, tacirler dışında; tacir sayılanlar ve tacirler hakkındaki hükümlere tabi olanlar ile özel kanunlarına göre tacir olmadıkları halde iflasa tabi oldukları bildirilen şahıslar da iflasa tabidirler (İİK m.43).
Kimler iflasa tabi değildir?