İçindekiler
Sese hastalığı nedir?
Yabancı literatürde “Misophonia” olarak bilinen rahatsızlık, dilimize Mizofoni hastalığı olarak çevrilmiştir. Seslere karşı aşırı hassasiyet olarak tanımlanan misophonia, bazı tıp kaynaklarında seçici ses duyarlılığı sendromu olarak da geçmektedir.
Sesten rahatsiz olmak hastalık mi?
Sesten nefret etme olarak tanımlanan misophonia hastalığı köklü bir geçmişe sahip olsa da ilk kez 2001 yılında Jastreboff isimli bilim adamı tarafından tanımlanmıştır.
Sese karsi hassasiyet neden olur?
Seslere aşırı hassasiyet hastalığı olan Misofonya, seçici ses duyarlılığı sendromu olarak da bilinmektedir. Bu ciddi sıkıntılara sebep olan ve kişinin yaşamını olumsuz etkileyen bir durumdur. Kişi dışarıdan gelen (sakız çiğneme, nefes alma, yutkunma, vb) seslere aşırı duyarlılık gösterir.
Yüksek sesten rahatsız olmak neyin belirtisi?
Misofonya, duyma bozukluğu değil, duyma ile ilgili bir algı bozukluğudur. Bazı seslere karşı aşırı hassas olma durumudur. Yüksek sesli ve aritmik seslerin dışında bazı insanlar hafif seslerden de aşırı rahatsız olur. Bu durumun sürekliliğinin artmasıyla birlikte misofonya rahatsızlığı ortaya çıkar.
Yüksek ses korkusu nedir?
Hiperakuzi, ayrıca ligerofobi ve sonofobi olarak da bilinir, yüksek seslerden hoşlanmama veya yüksek seslerden korkmaktır. Aynı zamanda kendi sesinden korkma şeklinde de oluşabilir. Oldukça nadir görülür. Sonofobi, migren rahatsızlığı yaşayan bir hastanın sese karşı aşırı hassasiyeti olarak adlandırılabilir.
Misofonya kimlerde görülür?
Dünya geneline bakıldığında her 100 kişiden 20’sinde misophania görülmesi mümkündür. Genellikle tek başına görülen hastalığa zaman zaman depresyon ve obsesif kompulsif bozukluk eşlik edebilir. 9 ile 13 yaşları arasında rahatsızlığa yakalanan hastaların genellikle az konuşan insanlar olduğu tespit edilmiştir.
Ağzını şapırdatarak yemek yiyenlere ne denir?
O KİŞİLERİN BEYİNLERİNİN ÖN LOBUNDA FARKLILIK VAR! Time’da yer alan habere göre; misophonia, kişilerin yemek yeme, çiğneme, yüksek sesle nefes alma ya da tekrarlayan kalem tıkırtısı gibi seslerden nefret etmesi anlamına gelen bir bozukluk olarak 2001 yılında adlandırıldı.
Misofonya nasıl başlar?
Misofonya rahatsızlığının ortaya çıkmasında tek bir neden bilinmemekle birlikte, merkezi sinir sistemi ile ilgili olduğu öne sürülmektedir. Misofonya hastası bir kişi çok sesli bir ortamda dahi olsa algıda seçicilik ile bu sesleri duyabilir ve anlık olarak tepki verebilir.