Sadece tanık beyanı ile ceza verilir mi?

Sadece tanık beyanına dayanılarak ceza verilmesi mümkün değildir. Bazı durumlarda da tanıklık yapan kişiler sanığın akrabası olabilir. Hâkim tüm bu durumlara şüpheyle yaklaşmak mecburiyetinde olacaktır. Akrabalık bağıyla bağlı olan kişilerin de tanıklıkları itibar görmeyecektir.

Tanıklık nasıl yapılır?

Tanıklık yapmak kural olarak zorunludur. Tanık olarak ifadenizi Cumhuriyet savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek suretiyle verebilirsiniz. İfadenizi verirken davaya konu edilen olayı bildiğiniz kadarıyla anlatmak, doğru söylediğinize dair de yemin etmek zorundasınız.

Yalan tanıklık yapmanın cezası nedir?

Yalan tanıklık suçu Türk Ceza Kanunu’nun 272. maddesinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre; Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Tanık beyanı doğrudan delil olabilir mi?

Kovuşturma aşamasında; kural olarak, tanıklar, duruşmada hazır bulunma hakkına sahip kişilerin huzurunda dinlenmelidir. Mahkeme, kararını ancak bizzat dinlediği ve tarafların tartışma imkanı bulduğu tanık beyanı deliline dayandırabilir (CMK md. 217/1).

Tanık beyanı kesin delil midir?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre şahit, bilirkişi, keşif, uzman görüşü takdiri deliller arasındadır. Görüleceği üzere tüm hukuk davalarında olduğu gibi boşanma davalarında şahit, kesin delil niteliğinde olmayıp; sadece takdiri delil niteliğindedir.

Tanık avukat tutabilir mi?

Meslek Ve Sürekli Uğraşıları Sebebiyle Tanıklıktan Çekinme Hakkı Olanlar. a) Avukatlar veya stajyerleri veya yardımcılarının, bu sıfatları dolayısıyla veya yüklendikleri yargı görevi sebebiyle öğrendikleri bilgiler; sebebiyle tanıklıktan çekinebilir.

Mahkemede yalan beyanda bulunmak konusunda prosedür nedir?

Yalan tanıklık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun Adliyeye Karşı Suçlar bölümünde 272. maddesinde düzenlenmiştir. Tanığa mahkemede beyan vermeden önce beyanında doğru söyleyeceğine dair inandığı inançlar üzerine yemin ettirilecek, tanığın yemini sonrasında beyanı alınacaktır.

Yalan tanıklık ceza hukuku bakımından suç mudur?

TCK’nın 274. maddesinin birinci fıkrasındaki düzenlemeye göre, yalan tanıklık yapan fail, aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi hakkında bir hak kısıtlamasını veya yoksunluğunu sonuçlayacak nitelikte karar verilmeden (gözaltı, tutuklama gibi) veya hükümden önce gerçeği söylediğinde cezadan muaf tutulacaktır.

Kimlerin şahitliği kabul edilmez?

Avukatlar, stajyerleri veya yardımcılarının dışında kalan kişiler, ilgilinin rızasının varlığı halinde, tanıklıktan çekinemez.