İçindekiler
Organik ürünler gerçekten organik mi?
Ne var ki, ‘Yeşil Devrim’ bir ta- raftan üretim artışı sağ- larken, öte taraftan aşırı kimyasal girdi kullanımı nedeniyle önemli çevre sorunlarını da berabe- rinde getirmiştir. Yani organik ürünler ne gerçek anlamda doğal ne de hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan üretilmiş ürünlerdir.
Organik gıda var mıdır?
En çok satın alınan organik gıdalar meyveler, sebzeler, tahıllar, süt ürünleri ve ettir. Organik gıdalar, sadece doğal maddeleri kullanan tarım uygulamaları ile üretilir. Bu, tüm yapay kimyasallardan, hormonlardan, antibiyotiklerden veya genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO) kaçınmak anlamına gelir.
Organik ürün sertifikası nedir?
Organik ürün sertifikası, üretimi esnasında hiçbir zararlı kimyasal bulunmayan ve tüm üretim süreci boyunca kontrole açık olan ürünler için verilen bir belge türüdür. Organik sertifikası verilebilmesi için uygulanan kontrol ve sertifikasyon süreçleri son derece kapsamlıdır.
Organik tarımda kaç çeşit sertifika vardır?
Organik tarımda iki çeşit sertifika vardır. Birincisi Müteşebbis ikincisi de ürün sertifikasıdır. Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası, yetkilendirilmiş kuruluş müteşebbis ile sözleşme imzaladıktan sonra yapılan ilk kontrole müteakip uygun görülmesi halinde yetkilendirilmiş kuruluş tarafından verilen sertifikadır.
Organik gıda nasıl anlaşılır?
Her doğal, ekolojik, naturel, katkısız, köy ürünü, hormonsuz, arılı gibi tanımlanan ürünler organik değildir. Organik ürünler renk, koku, tat ve benzeri duyular yoluyla anlaşılmaz. Organik ürün üzerindeki Logodan ve sertifikasından anlaşılır.
Bir hayvansal ürünün organik olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bir ürünün organik olduğunu sadece etiketine ve sertifikasına bakarak anlayabiliriz. Eğer aldığımız ürün paketli ise organik ürün olduğu etiketinden ve etikette bulunması gereken bilgilerden anlaşılabilir. Sertifikasız ürünlerin organik, biyolojik, ekolojik ifadesiyle piyasaya sürülmesi kanunen yasaktır.
Organik gıda üretimi nedir?
Organik, üretimde kimyasal girdi kullanmadan, her aşaması kontrollü ve sertifikalı üretim biçimidir. Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.
Doğal Organik ne demek?
Birçok kişi tarafından doğal ve organik kelimelerinin aynı anlama geldiği düşünülmekte bu da bir kargaşaya sebep olmaktadır. Doğal ürün; doğada bulunan, doğal olarak yetişen üründür. Organik ürün ise; üretiminden itibaren her aşaması kontrollü ve sertifikalı üründür.
Organik tarım için gerekli koşullar nelerdir?
Organik Tarımın Genel Özellikleri ve Prensipleri Nelerdir?
- İnsana, hayvana ve doğaya uyumlu olması,
- Biyolojik çeşitliliğin korunması,
- Agroekosisteme uygun, dayanıklı, sağlıklı tohum ve bitki çeşitlerinin seçilmesi,
- Bitki ve toprak direncini arttırıcı uygulamaların ön planda tutulması,
Organik tarım alanı nedir?
Organik tarım(Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);tarımsal ilaç,suni gübre,hormon,antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan,üretimden tüketime her aşaması kontrollü,doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir.
Organik bitkisel üretimde genel kurallar nelerdir?
a) Hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır.
- Hastalık ve zararlılara dayanıklı tür ve çeşit seçimi yapılır.
- Uygun ekim nöbeti hazırlanır.
- Uygun toprak işleme yöntemleri uygulanır.
- Kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotları uygulanır.
Organik tarım Komitesi kaç üyeden oluşur?
1) Organik Tarım Komitesi; Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden ilgili Genel Müdür Yardımcısı, ilgili Daire Başkanı ve ilgili Daire Başkanlığından üç üye, Hukuk Müşavirliğinden bir üye ile Rehberlik ve Teftiş Başkanlığından bir üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.