Nükleik asit çeşidini ne belirler?
Bunları belirleyen, nükleotitlerinin diziliş sıralaması, yani dizinidir. Molekülün farklı bölgeleri tümleyici dizinlere sahipse, oralardaki bazlar birbirleriyle hidrojen bağları oluşturabilirler.
Timin neden RNA da bulunmaz?
Bunlar iki pürik baz (adenin ve guanin) ile iki pirimidrik bazdır (sitozin ve timin). Bu dört baz DNA’nın bileşimine girer, RNA içindeyse bu dört bileşenden timin bulunmaz bu nükleik asit türünde timinin yerini pirimidin kümesinden başka bir baz olan ürasil alır.
Adenin nedir özellikleri?
Adenin, toplam iki tane olan pürin bazlarından biri olan moleküldür. DNA ve RNA nükleik asitlerinin nükleotidlerinde bulunur. Adenin, DNA’da timine, RNA’da ise urasile hidrojen bağlarıyla bağlanarak içinde bulunduğu nükleik asidin yapısını sabitleştirir.
Nükleik asitlerin adlandırılmasında hangisi dikkate alınır?
Nükleik asitler, nükleotit adını alan yapıtaşlarından meydana gelmektedir. Bir nükleotit, hangi azotlu organik baza sahipse ona göre adlandırılır. Örn: Adenin nükleotit. Bir nükleik asit ise hangi pentoz şekerini taşıyorsa o isimle adlandırılır.
Nükleik asit çeşitleri nedir kısaca?
Nükleik asitlerin; Deoksiribonükleik asit (DNA) ve ribonükleik asit (RNA) olarak adlandırılan iki tipi vardır. Bu iki tip bazı yapısal elemanları ve metabolik işlevleri bakımından birbirinden ayrılırlar. DNA kromozomlarda, mitokondrionlarda, kloroplastlarda ve bakterilerin plazmitlerinde yer alır.
Neden DNA da timin neden RNA da urasil?
DNA’da urasil yerine timin kullanılır. Timin gibi, urasil de adenin ile iki hidrojen bağı kullanarak bir baz çifti oluşturabilir. Urasil ile timin arasındaki fark, urasilde timindeki metil grubunun olmamasıdır. Urasil, timinle karşılaştırılırsa, sitozin’e daha kolay bozunur.
RNA da urasil var mı?
DNA’da bulunan timin bazı yerine RNA’da urasil vardır ve genelde RNA’daki bazlar ayrıca kimyasal modifikasyona uğrar.
https://www.youtube.com/watch?v=LTEFhVosCNg