Mirasın Gerçek Reddi ne demek?
Mirasın Gerçek Reddi Nedir? MK m.609’a göre ayırt etme gücüne sahip ve ergin olan mirasçıların yazılı veya sözlü olarak mirası reddettikleri yönündeki kayıtsız ve şartsız beyanlarını Miras bırakanın son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesine bildirmeleri ile miras reddedilir.
Mirasın hükmen reddi ne demek?
Bilindiği üzere, Türk Medeni Kanunu’nda mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddi olmak üzere iki türlü ret düzenlenmiştir. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır. Mirasın bu reddine mirasın hükmen reddi denilir.
Terekenin hükmü reddi ne yol açan sebepler nelerdir?
Mirasın hükmen reddi için mirasbırakanın ölüm anında borçlarını ödemekten aciz olması, bu durumun açıkça ve resmen tespit edilmiş olması ve terekenin benimsenmemiş olması gerekir.
- MİRAS BIRAKANIN ÖLÜM TARİHİNDE BORÇLARINI ÖDEMEKTEN ACİZ OLMASI.
- MİRASBIRAKANIN ACZİ AÇIKÇA VEYA RESMEN TESPİT EDİLMiŞ OLMASI.
Mirasın Gerçek Reddi Hasımsız mı?
Denetim makamından (asliye hukuk mahkemesi) da izin alınması gerekmektedir. Mirasın gerçek reddi (reddi miras) davasında kimseye husumet yöneltilmez. Dava, hasımsız olarak açılır. Mirasın gerçek reddi sebebi ile hak kaybına uğradığı iddiasında olan alacaklılar bu reddin iptali için dava açma hakkına sahiptirler.
Mirasın hükmen reddinde miras Altsoya geçer mi?
Mirasın reddi mirasçılık sıfatını geçmişe etkili olarak sona erdirir. Miras, mirası reddetmiş olan mirasçı miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırılır. Mirası reddedenin altsoyu varsa miras payı onlara geçer, yoksa bu durumda onunla aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artar.
Terekenin borca batık olması ne demek?
Mirasın borca batık olması, miras bırakan kişinin terekedeki alacaklarının ve borçlarının karşılaştırılması yapıldığında, murisin alacağından çok borcunun olması durumudur. Muris, miras bırakan kişi; tereke ise ölen bir kimsenin geride bıraktığı mal ve mülke verilen isimdir.